Döbbenetes tünetek következtében jön a gyerekek Covid utáni depressziója

Bármilyen meglepően is hangzik, sajnos a gyerekeknél is létező dolog a Covid utáni depresszió.

Dr. Bense Tamás is több ilyen panasszal találkozott már a praxisában – számol be a Ripost.

Ez főleg a kisiskolásoknál és az óvodából tartósan kimaradó gyerekeknél észlelhető. Annak a társaságnak a hiánya, akikkel az iskolában és óvodában együtt voltak ezek a gyerekek, valamint a kialakult ritmus elvesztése több héten vagy akár több hónapon keresztül kizökkenti őket a megszokott életükből. Ebben az életkorban a normális személyiség-fejlődéshez feltétlenül hozzátartozik a közösségi élet. Aki ebből kimarad, bármennyire is ideálisak az otthoni körülményei, úgy érezheti, mintha kiesett volna a fészekből” – vélekedik a gyermekorvos. – „Jó példa erre a nyári szünet. Akármilyen jól is telt, a végén alig várják a gyerekek, hogy találkozhassanak azokkal a társaikkal, akikkel az év 9 hónapjában együtt vannak.”

Fotó: 123rf.com

A szülők félelme átragad a gyerekekre

Bense doktor szerint a betegségtől való félelem felerősíti a tüneteket.

„Látják a családban, hogy van egy kis félelem, izgalom, egy kis pánik a Covid miatt és ez rájuk is átragad. Ennek különböző megnyilvánulásai lehetnek az alvászavartól kezdve az étvágytalanságon keresztül a rossz hangulatig. Megjelennek a pszichoszomatikus betegségek is, tehát gyakrabban panaszkodnak fejfájásra, hasfájásra a kicsik. És az alapból meglévő apróbb kis tünetek is meglehetősen felerősödhetnek náluk. A tartósan jelenlévő poszt-covidos tünetek és rosszullétek szintén okozhatnak rosszkedvet, depressziós hangulatot a gyereknél” – figyelmeztet a gyermekgyógyász.

Komolyan kell venni a tüneteket

Bense doktor arra is felhívja a figyelmet, hogy a poszt-covidos tünetek gyakran hetekig, hónapokig is elhúzódhatnak, ezért fokozott figyelmet kell szentelni a gyerekekre ebben az időszakban is.

„Akik a fenti tüneteket észlelik a gyermekükön, feltétlenül keressék fel családorvosukat, aki majd eldönti, hogy van-e szükség pszichológus, pszichiáter segítségére, vagy csak életmódbeli változtatásokat javasol” – tanácsolja Bense Tamás.

Olvasd el ezt is!

Súlyos gondokkal küzdenek a gyerekek a Covid szövődmények miatt

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.