Divat vagy valóban nagyon hasznos az avokádó?

Nemcsak az íze miatt ennyire közkedvelt

Az avokádó a világ minden táján népszerű gyümölcsnek számít, s az éttermek menüjének közkedvelt része.

De mióta szeretik ennyien és tulajdonképpen miért?

Kaliforniától Maniláig az egyik leggyakrabban alkalmazott összetevő éttermek menüiben az avokádó. Nemcsak pirítósra remek a belőle készült krém. Tökéletes tacos-t készíthetünk vele, jégkrémet vagy smoothie-t, de hummusnak és tésztaszósznak is kiváló.

Az Egyesült Államokban 1989 óta nőtt meg komolyabban az avokádó fogyasztása, ugyanis ekkor még csak 0,49 kilogramm fogyott el fejenként. Ez napjainkra 3,17 kilóra nőtt, s igen népszerű étel-összetevő, különösen egészségügyi előnyeinek köszönhetően.

 

De miért is olyan jó az avokádó?

Az avokádó egyike azon gyümölcsöknek, melyek zsírban gazdagok, de cukorban szegények. A diófélék, olíva olaj és repceolaj mellett az avokádóban található többségében telítetlen zsír, melynek számos egészségügyi előnye van. Emellett az avokádó B-vitaminokat, E- és C-vitamint, rezet és rostot tartalmaz. Nagyobb a kálium tartalma, mint a banánnak.

Ám jóval azelőtt, hogy a modern élet része lett, az avokádó kialakította 10 ezer éves jó hírnevét. Legkorábban az 1500-as évek elején Martín Fernández de Enciso írt róla Sevillában. S mielőtt a spanyol kolóniákon át Európába és Amerikába is elterjesztették a gyümölcsöt, íze és egészségügyi hatásai miatt már fogyasztották.

1605-ben egy spanyol katona és költő, Garcilazo de la Vega az avokádót „ízletes és a beteg emberek számára egészséges” ennivalóként jellemezte, s milyen igaza volt.

A telítetlen zsírok számos módon tesznek jót szervezetünknek: segítenek csökkenteni a „rossz” koleszterin szintjét, E-vitamin tartalmuk az egészséges látáshoz járul hozzá, de támogatja az immunrendszer megfelelő működését is.

Plusz, a viszonylag magas zsírtartalomhoz alacsony glikémiás index kapcsolódik. Számos, sok emberen elvégzett tanulmány sugallja, hogy a telítetlen zsírok fogyasztása, amelyek az avokádóban is megtalálhatók, általánosságban csökkentik az elhalálozást.

avokádó

Hogyan fogyasszuk?

Az avokádó fogyasztásának legnépszerűbb módja a pirítós kenyér megkenése avokádókrémmel, de persze egyéb remek lehetőségek is vannak. Ma már könnyen jutunk hozzá avokádó olajhoz, főzéshez, páckészítéshez, salátához alkalmazhatjuk. Joghurtba, smoothie-ba is nagyszerűen használható, kellően krémes állagot biztosít egy jó adag egészséges zsírral. Sőt, jégkrém is készíthető avokádóból.

Kalóriában ugyanakkor magas ez a gyümölcs – ezért érdemes odafigyelni arra, mennyit is eszünk belőle egyszerre. Egy fél csészényi avokádóban 117 kalória található.

Jól járunk, ha egy rétegben kenjünk meg a krémmel a pirítóst, vagy saláta tetejére szórunk avokádó kockákat – így egészséges és visszafogott kalóriatartalmú ételeket ehetünk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.