Diétás grillparty

A nyárvégi hőségben gyakran összegyűlünk barátainkkal egy jó kerti sütögetésre. A grillezés kellemes alkalom a kikapcsolódásra, vidám együttlétre.

Hogy a vacsora is ugyanolyan kellemes legyen, be kell tartani a grillezés szabályait:

  • Ha a húst bepácoljuk sütés előtt, 57-88 %-kal csökken a rákkeltő anyagok aránya. A pác ugyanis egy bevonatot képez a hús és a forró rács között, megőrizve az antioxidánsok kedvező hatását.
  • Sütés előtt és után tisztítsuk meg a grill rácsot, jobb ízű lesz az étel.
  • Időben fordítsuk meg a húst, már csak akkor, ha könnyen elválik a rácstól.
  • A húsokat jó alaposan süssük át, hogy elkerüljük a coli baktérium okozta fertőzéseket. Ezt többszöri forgatással érhetjük el.
  • A kövér húsokról lefolyó zsír sűrű, rákkeltő anyaggal teli füsttel ég el a szabad tűzön. Ezt elkerülendő válasszuk inkább a sovány húsokat, halakat.
  • Minél hamarabb megsül az étel, annál jobb: a megfelelő hőmérsékleten készített hús nem ég meg, csak jól átsül. Ha kisebb darabokra vágjuk az alapanyagot, könnyebb ezt a szabályt betartani.
  • Nem csak húst lehet a grillen sütni: zöldségek, gyümölcsök meglepő ízekkel örvendeztetik meg a kísérletező kedvűeket. Próbálják ki a paradicsomot, paprikát, spárgát (utóbbi nagyon finom néhány sajtforgáccsal megszórva) vagy az őszibarackot, ananászt.

Cukorbetegként ügyelnünk kell arra, hogy mi kerüljön a tányérunkba. A receptet köszönjük a Diabetes Magazin, a Diabetes.hu és a Receptsarok sorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak. A receptet a legújabb, Receptsarok 4.kiadványból kaptuk.

Finom füvekkel grillezett jérce – Pintér Jánosné receptje

(Receptsarok 4.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 157 kcal
Fehérje: 25 g
Zsír: 5,5 g
Szénhidrát:  –

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg jércemellfilé
  • 4 ek. olaj
  • 1 cs. petrezselyemzöld
  • 1 ek. friss tárkonylevél
  • 5 gerezd fokhagyma
  • kapor
  • metélőhagyma
  • borsikafű (esetleg csombor vagy fehérbors)

A finomra vágott zöldfűszereket, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsikafüvet olajjal elkeverjük. A feldarabolt jércemellet 2-3 órára ebbe a páclébe tesszük, majd sütőben vagy grillen gyorsan készre sütjük. Friss salátával, esetleg grillzöldségekkel tálaljuk.

Kellemes grillezést kívánunk!

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.