Denevér jóga – a jobb erőnlétért

Christopher Harrisson,  egy egykori Broadway táncos az ötletgazdája ennek az új fittness őrületnek, aki  az AntiGravity csapat vezetőjével dolgozta ki az antigravitációs jógát, vagy más néven “denevér” jógát.

Denevér jóga a testnek és a léleknek

A gyakorlatok állandó kiegészítői az antigravitációs függőágyak, melyek segítségével függeszkedve végezhetők a gyakorlatok. A mozgásforma amellett, hogy segít az izmok erősítésében és nyújtásában, javítja az egyensúlyérzéket, a koncentrációs képességet és kiválóan oldja a stresszt is. A denevér jóga érdekes és újszerű kombinációja a jógának és a légtornának, de megtalálhatóak benne a tánc és a gimnasztika egyes elemei is.

deneverjoga-2

A szerep  itt nem csak a légzésé, de a levegőé is. A gyakorlatokat ugyanis a föld felett lebegve, egy anyag biztos ölelésében végezhetik a jóga iránt fogékony emberek. A mozdulatokat szemlélve biztos lehetsz benne, hogy kiragad a hétköznapok monotonitásából és a stresszből egyaránt.

A jól ismert jógához képest csupán magasságbeli eltérés van, és még annyi, hogy az elmozdulást legtöbbször az ég irányába tesszük meg. Természetesen az anyagba lépve maximális összpontosításra van szükség, amely még inkább hozzájárul ahhoz, hogy az óra alatt kizárjunk minden külső, zavaró hatást.

01-16-12 --PROGRESS Aerial Yoga 01-- Vita LoFria, center, leads a unnata aerial yoga class in the aerial wheel pose at Vita-Prana Yoga Studio in Smyrna. STAFF/JON-MICHAEL SULLIVAN

Az első mozdulatok

Fontos, hogy szakértő segítse az első mozdulatainkat a levegőben lebegés során. Valamennyi gyakorlat teljes biztonságot nyújt a jógázónak, csupán meg kell tapasztalnia, hogyan helyezze el a testét a rugalmas szalagban. Néhány alakalom elegendő ahhoz, hogy kitapasztalja, hogyan tudja megtámasztani magát és teljesen belefeledkezni a lebegő mozdulatokba. A folyamatos figyelem segít fegyelmezni az elkalandozó gondolatokat és megnyugtatja a zakatoló lelket, így minden energiánkkal belső- és külső énünkre tudunk összpontosítani.

Miért jó?

Mivel bizonyos pózoknál egyik testrész sem ér a földhöz, így a szervezet egészére hat a gravitáció. Ezek különösen a fordított testhelyzeteknél jelentenek lényeges különbséget a hagyományos jógához képest, hiszen ekkor nem éri terhelés a testnek azokat a pontjait, amelyek szinte folyamatosan dolgoznak más esetben.

Kinek ajánlott?

A testre és lélekre gyakorolt pozitív változások a jóga valamennyi ágánál érzékelhetőek. Amennyiben viszont nyitott vagy az új élményekre, de eközben nehezebben tudod összpontosítani a figyelmedet, érdemes kipróbálnod ezt a rendhagyó sportot. Az egyedi légzéstechnika mellett olyan izmokat fogsz felfedezni, melyekről eddig nem is tudtál. A tornászokat meghazudtoló mozdulatok pedig biztosítják, hogy megfelelően lazák legyenek az ízületeid, amivel megőrizheted fiatalos formádat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index