Cukorhelyettesítő anyagok és a velük készült sütő- és édesipari termékek

Minden olyan édesipari vagy sütőipari termék készítésekor – legyen az csokoládé, desszert, torta, piskóta -, amelyben nélkülözhetetlen a cukor tömege, mesterséges édesítőszerek nem használhatók. Ez esetben csak pár úgynevezett “cukorhelyettesítő” jöhet szóba. A gyakorlatban két fajtájukkal rendelkezünk. Ezek a gyümölcscukor (fruktóz) és a szorbit.

 

A gyümölcscukor vagy egyre szélesebb körben használt kémiai nevén fruktóz

30-50%-kal édesebb a répacukornál. A természetben elsősorban a gyümölcsökben fordul elő, innen származik magyar neve is. A vércukrot csupán kismértékben emeli, ezért használják “diétás” cukorként. A diétás édesipar első számú alapanyaga. Hátránya, hogy kb. nyolcszor drágább a cukornál. Mivel szénhidrát, a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva maximum napi 50 g fogyasztását javasolják. Ami a II. típusú, túlnyomórészt súlyfelesleggel rendelkező cukorbetegeket illeti, sem a fruktózzal, sem a következőkben tárgyalandó szorbittal készült termékeket nem javasoljuk számukra, mivel energiatartalmuk a cukoréval megegyezik, és ahhoz hasonló mértékben hizlalnak. Ezen túlmenően a fruktózzal készült diétás ostyák, kekszek közel ugyanolyan mértékben emelik a vércukrot, mint a cukrot tartalmazók. Ezért sem vagyunk hívei a “diétás édességek” fogyasztásának.

cukor

A szorbit úgynevezett cukoralkohol, a cukor édesítőerejének csupán 50-60%-ával rendelkezik. Ez az oka annak, hogy a Glukonon néven forgalmazott hazai por alakú készítményt még szacharinnal is édesítik. 2-3-szor drágább a cukornál. A vércukrot kb. a fruktózhoz hasonló mértékben, tehát enyhén, de igen elhúzódóan emeli, mivel lassan alakul át glukózzá. Ennél nagyobb hátrányt jelent az a tulajdonsága, hogy egyé­ni érzékenységtől és hozzászokástól függően nagyobb mennyiségben fogyasztva bélpuffadást, hasmenést okozhat. Javasolt napi mennyisége maximum 30-50 g, mely beszámítandó a napi szénhidrátmennyiségbe. Cukormentes cukorkák formájában is forgalmazzák. Ezen kívül diétás befőttekben és dzsemekben helyettesíti a cukrot. Az utóbbi években a szorbit világkarriert futott be mint a cukormentes rágógumik alkotóeleme, ugyanis a cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást.

Összefoglalva véleményünket a cukorbetegek számára készített “diétás” termékekről, a következőket mondhatjuk el:

  • A mesterséges édesítőszerek és a velük készült energiamentes üdítőitalok úgyszólván korlátozás nélkül fogyaszthatók.
  • A gyümölcs alapú termékek (nektárok, befőttek, dzsemek) kisebb mennyiségben fogyasztva alkalmasak a diéta színesítésére, élvezeti értékének fokozására.
  • Az édes- és cukrászipari készítmények csak a normális súlyú cukorbetegek számára ajánlhatók, esetenként, kis mennyiségben fogyasztva.

Forrás: https://napidoktor.hu/index