A cukor a felelős az elhízás és a diabétesz terjedéséért?

Tagadhatatlan a szervezetre gyakorolt káros hatása

A cukorfogyasztás visszaszorítása nem újkeletű dolog. Nem csoda, hiszen a világszerte tomboló elhízás- és diabétesz-járvány alapvető oka lehet, a testre gyakorolt káros hatásai miatt.

Minél kevesebb cukor jut a szervezetünkbe, annál jobb.

Gary Taubes újságíró és szerző egyetért azzal, hogy ez az édesítőszer alapvető oka lehet a globális elhízás-problémának és a cukorbetegség terjedésének, mivel nem kívánt hatással van a testre. Taubes szerint „többet kell tennünk a cukorfogyasztás visszaszorításáért, azzal, hogy jobban megértjük a szerepét”, vagyis azt, hogy a cukor csupán üres kalória.

Taubes leszögezi: az orvosok már régóta gyanították, a cukor alapvető oka annak, hogy sok az elhízástól szenvedő és diabéteszes ember. Ám mostanáig a zsírfogyasztást és a teljes energia-bevitelt is számításba vették az egészséges étrenddel és az elhízással kapcsolatos vitákban.

2016-ban az elhízás- és a diabétesz-járványt „lassú lefolyású katasztrófaként” írta le Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) főigazgatója. Azt sugallta, annak lehetősége, hogy megelőzzük ezt a rendkívül rossz szituációt a további súlyosbodástól, szinte nulla. Becslések szerint ugyanis Amerikában minden 11. ember cukorbeteg, míg Angliában minden 16. személy az. Mindez természetesen nagy költségeket jelent az egészségügyi rendszernek is.

Gary Taubes felveti a kérdést: miért van az, hogy minden erőfeszítés ellenére ez a két, kéz a kézben járó járvány kicsúszik az ellenőrzésünk alól? Véleménye szerint az ok az, hogy az alapvető okot nem értik az emberek.

Az elmúlt évtizedben újult erővel kezdett utat törni az érdeklődés azt illetően, hogy a kalóriás édesítőszereknek nagy szerepe van az elhízás és a diabétesz kialakulásában. Mára a nagyobb egészségügyi szervezetek nem ajánlják ezen édesítők fogyasztását, vagy csak igen kis mértékben.

Foto: 123rf.com

Ugyanakkor az ajánlás a kalóriacsökkentést célozza meg és nem a betegségek megelőzését.

Taubes felteszi a kérdést: mi van, ha maga a cukor a probléma? A cukor ugyanis másként metabolizálódik, mint egyéb, szénhidrátban gazdag ételek. A bizonyíték, miszerint a cukor ártalmas, a kalóriától függetlenül, még mindig nem teljesen érthető az emberek számára. S ha ez így van, akkor másként kell kommunikálni a cukorfogyasztás veszélyeit.

A cukor leszorítása étrendünkben jó kezdet, ám nem lehet tudni, hogy a javasolt mennyiség mindenki számára biztonságos-e.

Lehetséges, hogy aki diabéteszben szenved, elhízással küzd vagy mindkettő igaz rá, annak a kevés cukor is túl sok. A cukrot nagy mennyiségben tartalmazó élelmiszerek pedig nagyon megnehezítik, hogy az emberek egészséges szintet tartsanak fenn.

Taubes leszögezte: az elhízás és a diabétesz terjedésének nagysága miatt prioritás kell élvezzen egy, megbízható ismeretet átadó kutatási program kidolgozása. Addig is, érdemes továbbra is kampányolni a cukorfogyasztás ellen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php