Csupán néhány fokkal mérséklődik a felmelegedés

Az éjszaka második felében a nyugati országrészben már kevésbé felhős területek is lesznek, a legtöbb helyen fokozatosan megszűnik a csapadék.

A középső és keleti tájakon viszont több lesz a felhő, elszórtan várható zápor, zivatar. Hétfőn a Dunántúlon a változóan felhős ég mellett több órára kisüt a nap, a Dunától keletre lesz erősebben gomolyfelhős az ég, elsősorban ott várható zápor, zivatar, az Alföldön heves zivatar is lehet. Az északnyugatira forduló szelet reggelig főként a Dunántúlon kísérhetik erős széllökések, hétfő napközben többnyire mérsékelt lesz a változó irányú szél, mindössze zivatarok környezetében lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 30 fok között várható.

nyár

A hazánk fölött éjszaka átvonult hidegfront csak lassan vonul kelet felé, emiatt hazánk keleti vidékein még hideg fronthatás terheli szervezetünket, ugyanakkor nyugat felől már meleg levegő érkezik fölénk, így az ország nyugati megyéiben meleg fronthatás okozhat panaszokat. Sokunknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, sőt helyenként a nagyon magas szintet is. A meteorológiai előrejelzés alapján csütörtökön helyenként még számítani lehet zivatarokra, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A csalánfélék pollenkoncentrációja emelkedik, jellemzően a közepes-magas tartományban alakul. Közepes, esetenként magas szintet érhet el még a kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően alacsony, bár helyenként közepes is lehet. Általában alacsony mennyiségben van jelen az eperfafélék, a hárs és a bálványfa virágpora, illetve előfordulhat még egy-egy szem a tölgy pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

Forrás: met.hu