Csúnya és kopasz- Mit tegyünk a megfáradt növényeinkkel?

Van néhány szobanövény, ami metszés, ápolás híján, főként ha nem kedvező fényviszonyok között tartjuk, megnyúlhat, felkopaszodhat. Ezen a problémán legkönnyebben a rendszeres metszéssel segíthetünk, illetve azzal, ha metszés után optimális helyre tesszük át a növényt.

Előbbi elvégzésére a legjobb egy tavaszi időpont. Minden faj esetében fontos, hogy éles, tiszta szerszámmal dolgozzunk és amennyire csak lehetséges, ne hagyjunk csonkot a levelek, elágazások felett. Ezen kívül vannak eltérések, amiket érdemes számba venni.

Metszés szempontjából nincs nagy eltérés a különböző fikuszok között. Munka előtt érdemes kesztyűt húznunk, és leterítenünk a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. Érdemes lentről felfelé haladnunk, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe. Komolyabb formákat leginkább a Ficus microcarpa-nál a kislevelű fikusznál, (F. benjamina) vagy a hosszúlevelű fikusznál, (F. longifolia) tudunk létrehozni. Ezt sokszor behatárolja, az, hogy a növényünk már itt-ott – főleg az alsóbb részein – kopasz, de ezen kívül kedvünkre alakíthatjuk a formát.
Ha törzsön hosszan felkopaszodott, megnyúlt hajtású kislevelű vagy hosszúlevelű fikuszunk van még az sem menthetetlen. Ilyenkor a legjobb, ha a hajtásokat egymásba fonjuk vagy egymáshoz drótozzuk, egy sűrűbb koronát kialakítva és utána metszünk. Ezzel a módszerrel olyan növényeket is viszonylag gyorsan rendbe rakhatunk, amiknek a hajtásvégein épphogy csak pár levél van.

Szobai futóka, kúszó filodendron, könnyezőpálma 

Akár mohakaróra futtatott példányról, akár csüngő darabról van szó, mindkettőnél ugyanúgy járjunk el. A felkopaszodott szárakat az utolsó levélig nyugodtan visszavághatjuk, ha nincs legyengülve a növény, akkor ki fog hajtani. Ha annyira hosszúak a levél nélküli szárak, hogy már ez sem elég, akkor a csúcsokon a friss, leveles hajtásokat 20-30 cm-es hosszúságban vágjuk le és vízben pár hét alatt gyökereztessük meg. Ezután beültethetjük őket a régi növény földjébe, így több lépésben kiváltva azt. A friss példányok növekedését segíti, hogy a régi növény talajának felső rétegét felfrissítjük új földdel.

Dracéna, sugárarália, buzogányvirág 

A megfásodott részen gyakorlatilag bárhol elvághatjuk a növényt, ott ki fog hajtani. Ha a 20-30 cm-es leveles csúcsot levágjuk, vízben meggyökereztethetjük.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.