Csokis-kókuszos töltött kalács: az édenkert íze

Csupán egy-két plusz hozzávaló és egy hétköznapi péksüteményből máris valami izgalmas születik: a csokis-kókuszos krémmel töltött kalács remek példája ennek a kísérletnek.

csokis-kókuszos töltött kalács

Elég régóta sütök kalácsot. Általában mindig ugyanazt, már ami a hozzávalókat illeti, mert azért a formáját meg a kiszerelését (egy nagy vagy inkább sok kicsi, egyszemélyes darab) szoktam változtatni. A hozzávalókat már kívülről tudom. A jól bevált alaprecepteket nem szívesen adom fel, inkább megpróbálok becsempészni egy-két hozzávalót úgy a receptbe, hogy azok ne indukáljanak nagy változásokat, de mégis mérhető legyen a különbség. Íme egy igazán sikeres kalácsrecept:

Csokis-kókuszos töltött kalács

csokis-kókuszos töltött kalács

Előkészítési idő: 
Főzési, sütési idő:  
Összes idő:  
Mennyiség: 4

Hozzávalók

  • 4 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 zacskó instant élesztő
  • 72-75 dkg liszt
  • ½ kiskanál só
  • 1,5 dl olaj
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • A töltelékhez:
  • 16 dkg olvasztott vaj
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 10 dkg cukor
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • kókuszreszelék – opcionális
  • 1 tojás a lekenéshez

Elkészítés

  1. Keverjük bele a cukrot a langyos tejbe és futassuk meg benne az élesztőt.
  2. A tésztához való hozzávalókat keverjük össze, adjuk hozzájuk a felfuttatott élesztőt és alaposan dagasszuk ki. (Ha kell adjunk hozzá még egy kis lisztet, a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta.)
  3. Langyos helyen, letakarva kelesszük a kétszeresére.
  4. A várakozás ideje alatt készítsük el a krémet.
  5. Az olvasztott vajba keverjük el a kakaóport és a kétféle cukrot. Tegyük a hűtőbe a krémet.
  6. Borítsuk a megkelt tésztát vízszintes felületre és vágjuk négybe, majd mindegyik darabot vágjunk további 3-3 további darabba.
  7. A kis gombócokat nyújtsuk 15×40 cm-es téglalapokká, kenjük meg a kakaós krémmel és szórjuk meg kókuszreszelékkel. A hosszanti oldaláról kezdve tekerjük fel őket.
  8. Hármas fonással fonjuk meg a négy kalácsokat és ha elkészültünk a fonással, mindegyiket tekerjük fel csiga formába.
  9. Egy felvert tojással kenjük le a négy kalácsot, tegyük őket sütőlapra és hagyjuk őket pihenni/kelni.
  10. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  11. Húsz-huszonöt perc alatt süssük készre a kalácsokat.

Megjegyzés

A kókuszreszelék opcionális, nyugodtan elhagyhatjuk.
Nem kell ragaszkodni a csokis változathoz, csokis krém helyett használhatunk fahéjasat vagy diós krémet is, esetleg lekvárt. Kísérletezzünk bátran! Elrontani nem lehet.

csokis-kókuszos töltött kalács

csokis-kókuszos töltött kalács

Forrs: Mom with Five


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.