Csokis-kókuszos töltött kalács: az édenkert íze 2017-11-14 Blog, Egészséges otthon, Otthon Megosztás: Tweet Csupán egy-két plusz hozzávaló és egy hétköznapi péksüteményből máris valami izgalmas születik: a csokis-kókuszos krémmel töltött kalács remek példája ennek a kísérletnek. Elég régóta sütök kalácsot. Általában mindig ugyanazt, már ami a hozzávalókat illeti, mert azért a formáját meg a kiszerelését (egy nagy vagy inkább sok kicsi, egyszemélyes darab) szoktam változtatni. A hozzávalókat már kívülről tudom. A jól bevált alaprecepteket nem szívesen adom fel, inkább megpróbálok becsempészni egy-két hozzávalót úgy a receptbe, hogy azok ne indukáljanak nagy változásokat, de mégis mérhető legyen a különbség. Íme egy igazán sikeres kalácsrecept: Csokis-kókuszos töltött kalács Előkészítési idő: Főzési, sütési idő: 20 perc Összes idő: 20 perc Mennyiség: 4 Hozzávalók 4 dl langyos tej 2 evőkanál cukor 2 zacskó instant élesztő 72-75 dkg liszt ½ kiskanál só 1,5 dl olaj 1 tojás 5 dkg cukor A töltelékhez: 16 dkg olvasztott vaj 2 csomag vaníliáscukor 10 dkg cukor 3 evőkanál holland kakaópor kókuszreszelék – opcionális 1 tojás a lekenéshez Elkészítés Keverjük bele a cukrot a langyos tejbe és futassuk meg benne az élesztőt. A tésztához való hozzávalókat keverjük össze, adjuk hozzájuk a felfuttatott élesztőt és alaposan dagasszuk ki. (Ha kell adjunk hozzá még egy kis lisztet, a lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta.) Langyos helyen, letakarva kelesszük a kétszeresére. A várakozás ideje alatt készítsük el a krémet. Az olvasztott vajba keverjük el a kakaóport és a kétféle cukrot. Tegyük a hűtőbe a krémet. Borítsuk a megkelt tésztát vízszintes felületre és vágjuk négybe, majd mindegyik darabot vágjunk további 3-3 további darabba. A kis gombócokat nyújtsuk 15×40 cm-es téglalapokká, kenjük meg a kakaós krémmel és szórjuk meg kókuszreszelékkel. A hosszanti oldaláról kezdve tekerjük fel őket. Hármas fonással fonjuk meg a négy kalácsokat és ha elkészültünk a fonással, mindegyiket tekerjük fel csiga formába. Egy felvert tojással kenjük le a négy kalácsot, tegyük őket sütőlapra és hagyjuk őket pihenni/kelni. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Húsz-huszonöt perc alatt süssük készre a kalácsokat. Megjegyzés A kókuszreszelék opcionális, nyugodtan elhagyhatjuk. Nem kell ragaszkodni a csokis változathoz, csokis krém helyett használhatunk fahéjasat vagy diós krémet is, esetleg lekvárt. Kísérletezzünk bátran! Elrontani nem lehet. Forrás: Mom with Five