Csokis-gyümölcsös zabszelet sütés nélkül

A sütés nélküli finomságok töretlen népszerűségnek örvendenek a családom körében, a legújabb kedvenc a csokis-gyümölcsös zabszelet.

Tisztában vagyok vele, hogy a zabpehely mennyire egészséges, ennek ellenére eddig nem tudtam megszokni az ízét, pedig rengeteg féle módon kipróbáltam már: készítettem belőle kásást hidegen és melegen, gyümölccsel és anélkül, sütöttem belőle kekszet stb., de mindig volt valami furcsa utóíz érzet, amely nem tetszett. Nem tehetek róla, ilyen vagyok. Ennek ellenére mindig van a kamrában egy-két zacskó kis- és nagyszemű zabpehely, hátha most jön el az áttörés és rábukkanok arra receptre, ami az IGAZI lesz.

És megtörtént! A kitchn oldalán megtaláltam a számunkra legjobb zabpelyhes receptet, amely ugyan nem alakbarát és nem is mindenmentes, ráadásul a családi ízléshez némileg finomítanom is kellett a leíráson, de nincs furcsa mellékíze, tökéletes tízóraira a gyerekeknek az iskolába, mert a rostokban gazdag zabpehely mellett tele van energiát adó aszalt gyümölccsel és édes csábításként még csokit is tartalmaz. Könnyű – az uzsonnádobozhoz igazodva – méretre vágni, három-négy napig, légmentesen záródó dobozban, hűtőben biztonsággal eltartható és nem utolsó sorban nagyon finom.

Ja, és nem kell sütni, csak kicsit keverni meg kavarni, tepsibe nyomkodni, olvasztott csokival meglocsolni és néhány órát várni, hogy a hűtőben egy kicsit megdermedjen. Talán ez a legnehezebb rész benne…

Csokis-gyümölcsös zabszelet sütés nélkül
Előkészítési idő: 
Főzési, sütési idő: 
Összes idő: 
Mennyiség: 16
Egyszerű édesség egészséges alapanyagból
Hozzávalók
  • 35 dkg nagyszemű zabpehely
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg apróra vágott magok és aszalt gyümölcsök vegyesen
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 12 dkg apró pillecukor
  • 1,5 teáskanál durva, nagyszemű tengeri só
Elkészítés
  1. Béleljünk ki egy 20×20 cm-es tálat sütőpapírral (ha szilikontepsit használunk, elég kivajazni).
  2. Vízgőz felett olvasszuk meg a csokoládét 4 dkg vajjal. Keverjük össze jól, majd vegyük ketté a masszát, az egyik adagot tegyük félre.
  3. A másik adag olvasztott vajas csokoládéhoz adjunk hozzá 1 teáskanál nagyszemű, durva tengeri sót és keverjük bele az aszalt gyümölcsöket, magvakat is.
  4. A maradék 16 dkg vajat egy nagy serpenyőben olvasszuk fel, amíg barnulni nem kezd. Gyorsan vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.
  5. Keverjük a még meleg vajba a pillecukrokat és kavargassuk, amíg teljesen el nem olvadnak.
  6. Adjuk a vajas keverékhez a zabpelyhet és alaposan forgassuk bele.
  7. Vegyük magunk elé a sütőpapírral bélelt kisméretű tepsit, tegyük bele a zabpehely felét és villával kissé nyomkodjuk le.
  8. Öntsük rá a magokkal, aszalt gyümölcsökkel, sóval kevert olvasztott csokoládét, simítsuk el amennyire tudjuk.
  9. Jöhet a következő adag zabpehely.
  10. Öntsük a sima olvasztott csokoládét a második réteg zabpehelyre, majd szórjuk meg a maradék fél kanál sóval.
  11. Tegyük a hűtőbe minimum két órára, de egész éjszakára is bent hagyhatjuk.
  12. Szeletelés előtt 10 perccel vegyük ki a hűtőből az elkészült édességet, emeljük ki a tepsiből, vegyük le róla a sütőpapírt és vágjuk 16 kockára.
 
Megjegyzés
Én aprószemű zabpelyhet használtam, azzal ugyanolyan finom.
Mini pillecukrot pl. a Tigerben lehet kapni.

Forrás: Mom with Five