Csemetekuckóból tanulószoba – hogyan alakítsuk át?

Amikor gyermekünk iskolába indul, a korábbi, főként játékra alkalmas birodalmát némileg át kell formálni – tanulószoba válik belőle, amely alkalmas a készülésre és a pihenésre egyaránt.

Miről ismeretes egy gyerekszoba?

Többnyire nem arról, hogy tökéletes rend uralkodik benne. Ám ez így van jól az elején, a 4-5 éves csemete szívesen veszi körül magát játékaival, a szőnyegen alig lehet lépni. Ha rajzol is, akkor lapokkal, ceruzákkal is találkozunk mindenfelé.

Amint azonban már óvodás, kisiskolás korúvá érik a gyermek, birodalmának alkalmazkodnia kell egy kicsit ehhez. Természetesen nem szorul teljes átrendezésre, de a tanulószoba kialakításával meg kell teremtenünk a körülményeket ahhoz, hogy az órákra készülni is tudjon a kuckójában.

A szoba falát át lehet festeni, tapétázni, hogy jobban alkalmazkodjon a már nagyobbacska gyermek igényeihez, valamint bátran igénybe vehetjük a színek előnyeit: köztudottan serkentő hatással van például a sárga a tanulásra, a zöld megnyugtat, a lila ösztönzi a kreativitást. Nyugodtan játszhatunk mindegyikkel az adott tanulószoba-részben. Ügyeljünk persze az összhangra, a kiegyensúlyozott összhatásra.

tanulószoba 1

A tanulószoba kialakításánál alkalmazhatjuk azt a módszert, hogy egyik fele pihentető, másik pedig alkalmas legyen írásra, olvasásra, koncentrálásra. Szerezzünk be egy jó íróasztalt, fiókokkal, pakolófelületekkel. Ha nem ilyet veszünk, akkor a felette levő falra érdemes jó néhány polcot felszerelni, hogy bőven lehessen hová pakolni.

Az íróasztal tökéletesen elrejti a tanszereket, különféle eszközöket, a papírvágó ollótól a rajzlapokon át a ragasztóig. Ami nem kell minden nap a táskába, az jól elfér itt. Válasszunk hozzá egy kényelmes. ergonomikus kialakítású széket, amely állítható magasságú. Ha a gyermek gyakran ül rajta, fontos, hogy a tartása egészséges maradjon.

tanulószoba 2

Lényeges a tanulószoba megfelelő megvilágítása. Ha eddig csak a plafonra szerelt lámpa adott fényt, esetleg hangulatfény az ágy mellett, mostantól az íróasztalra is tennünk kell egy olvasólámpát. Ha ugyanis estefelé tanul a lurkó, vagy nem jut elegendő természetes fény a helyiségbe, enélkül könnyen rongálhatja a szemét.

A hangulatlámpa helye valójában inkább az ágy, vagy a pihenésre kialakított szobarész kanapéja mellett van. Ha azonban ott is szokott olvasni a gyermek, érdemes olyan lámpát venni, amelynek két funkciója van – állóként hangulatfényt ad, de van rajta olvasólámpa kar.

A falakról ne hiányozzanak a csemete kedvenc poszterei, képei, a fotelról, polcokról a plüssállatai – ezek nyugodtan maradhatnak azután is, hogy tanulószobásabbá alakítottuk a birodalmát, biztonságérzetet adnak számára.

tanulószoba 4

Persze, minél több dolog kerül a helyiségbe – és ez a tanszerekkel együtt elkerülhetetlen -, annál inkább szükség van több tárolóhelyre. Ez nem mindenütt oldható meg, de jó megoldást jelentenek a ma már számos színben és mintával, sőt mesefigurás külsővel is kapható tárolódobozok. Van belőlük emelhető, görgethető változat is. Könnyű belepakolni, majd akár az ágy vagy az asztal alá begördíteni a dobozt.

tanulószoba 3

A szekrény polcaira szintén beférnek – célszerű több dobozba elrendezni a lurkó holmiját, majd pedig egymás mellé betolni őket egy alsó polcra.

Tanítsuk meg, hogyan kezelheti a dolgait úgy, hogy könnyedén meg is találja. Egy tanulószoba a rendezettségével még vonzóbb lehet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php