Csalóka ételek: 10 finomság, amit érdemes megfontolni

Ha rájuk nézünk, azonnal megennénk őket, nem féltve a vonalainkat – vannak azonban ételek, melyek sajnos csak első látásra egészségesek, egészen addig, míg a pontos összetevőik ki nem derülnek…

Igen sok, ránézésre egészséges élelmiszer csaphat be bennünket. Valóban fitt rágcsálnivalónak tűnik, de ha alaposabban utánanézünk, sokkal több cukor-, só vagy olyan összetevő van benne, mely könnyedén tönkreteheti a fogyókúránkat.

Korábbi cikkünkben már olvashattunk a leggyakoribb csalóka ételekről, ám a lista ezzel még nem ért véget!

1. Alacsony zsírtartalmú joghurt: Tápanyagok szempontjából igen értékes, fehérjében és kalciumban is gazdag. Ám nagyon sok joghurt tartalmaz jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot. Egyes márkák 30 vagy ennél több gramm fruktózt, szacharózt vagy egyéb édesítőt raknak a joghurtba. Van különbség az a cukormennyiség között, mely természetes módon található meg a tejben és aközött, amelyet hozzá adnak…

1

Megoldás, ha kb. 170 grammot fogyasztunk, ez 90-130 kalória és kevesebb, mint 20 gramm cukor. Kerüljük a cukros, a tetején gyümölcsös változatokat és az édesített és zsírszegény verziók keverését.

2. Sokmagvas termékek: Ha a sokmagvas feliratot látjuk kenyéren, tésztán vagy ostyán, az még nem jelenti azt, hogy tápláló és nem hizlaló ételről van szó. Ellenőrizzük a tápanyag-táblázatot! Ha egynél több gabonát tartalmaz is, állhat a termék nagyobbrészt finomított gabonákból, így fehér lisztből, melyet a rosttól és számos tápanyagtól is megfosztottak.

2

A 100 százalékos, teljes kiőrlésű termékekben bízzunk (búza vagy zab), ez legyen az elsőszámú összetevő, vagy válasszunk több rostos változatot.

3. Sovány olíva olaj: csábító lehet a „light”felirat, de a termék gyakran nem az, amit elvárunk tőle. A könnyű olíva olaj ugyanannyi kalória- és zsírtartalmú, mint a többi, csak éppen színében és ízében könnyedebb.

3

Mindig nézzük meg az élelmiszerek címkéjét és hasonlítsuk össze egymással a termékeket!

4. Hozzáadott Omega-3: Egyes joghurtok, tejek, tojások, gabonák tartalmaznak hozzáadott Omega-3 zsírsavat. Ám lehet, hogy nem rendelkeznek az Omega-3 legáldásosabb hatásaival, az EPA és DHA zsírsavval, vagy csak nagyon kevés van bennük ezekből – nagyjából annyi, mint egy falat lazacban. ALA zsírsav lehet, hogy van bennük növényi forrásból, de ez nem olyan hasznos, mint az EPA vagy a DHA.

4

Az Omega-3-al dúsított termékek helyett együnk inkább kb. 170 gramm lazacot! 100-szor annyi Omega-3 zsírsavat tartalmaz. A vegetáriánusok számára javasolt az alga eredetű Omega-3 kiegészítő.

5. Jeges tea: A jeges teát sajnos nem teszik az antioxidánsai önmagában egészséges itallá. A túl sok hozzáadott cukor egyenesen veszélyessé teszi azt a vonalainkra nézve! Egy üveg jeges tea akár 200 kalóriát is tartalmazhat, valamint 59 gramm cukrot.

5

Igyunk helyette inkább cukrozatlan igazi teát, lehűtve. A citrom és a mesterséges édesítőszerek ízesítik plusz kalóriák nélkül is. A gyógyteák és a gyümölcsteák ráadásul ízesítés nélkül is finomak.

6. Pattogatott kukorica: Kissé félrevezető lehet a mikrohullámú sütőben elkészült pattogatott kukorica. Egy-egy csomagban akár 9 gramm zsír is lehet. Mindenképpen tanácsos alacsony zsírtartalmút választani, vagy olyat, melyben egyáltalán nincs zsír. Szórjuk meg parmezán sajttal vagy vegyük az alacsony sótartalmú változatokat.

6

7. Jégsaláta: A népszerű salátát nagy élvezettel majszoljunk, ám nem árt tudni, hogy vitaminok szempontjából nem valami nagy dobás. Unalmas íze miatt sokan meglöttyintik egy jókora adag öntettel – és éppen ezzel növelik a kalóriatartalmát.

7

Jobb, ha a salátához spenótot és rukkolát keverünk, 2 evőkanál (100 kalória) kéksajttal vagy fetával ízesítjük. Öntsünk a salátára egy kis olajat vagy spricceljünk rá ecetet.

8. Sós köretek: A feldolgozott articsóka, a csicseriborsó, az olajbogyó és ehhez hasonlók gyakran megtalálhatók a salátabárokban. Csakhogy általában túl sok sót tartalmaznak – hogy elkerüljük ezt a mennyiséget, limitáljunk mindent, ami konzervdobozból való. A pácolt húsokról is mondjunk le. Együnk helyettük babot vagy tonhalat – de ne együtt.

8

A retek, a paprika, az uborka és egyéb friss zöldségek mind jobb választások. A konzerv babról mindig mossuk le a levét, így megszabadulunk a szükségtelen sótól!

9. Káposztasaláta: A káposzta magában nem probléma, salátaként annál inkább. Egy népszerű étteremláncolatban a kis doboznyi káposztasaláta akár 260 kalóriát is tartalmazhat, plusz 21 gramm zsírt, a majonéznek köszönhetően.

9

Készítsük el otthon káposztasalátánkat, alacsony zsírtartalmú majonézzel vagy zsírszegény joghurttal!

10. Banán chips:  Az olajban sült banán nem tűnik zsírosnak, de csupán 30 gramm belőle 145 kalóriát, 9 gramm zsírt és 8 gramm telített zsírt tartalmaz, vagyis nagyjából annyit, mint egy hamburger. A friss banánnal sokkal jobban járunk, bármennyire csábít is a sült változat…

10

Korábban is hoztunk 10 olyan étket, amelyeket érdemes elkerülni, vagy legalább is megfontolni fogyasztásuk előtt, mert csalóka lehet a kalória tartalmuk! A cikket itt olvashatjátok! »»

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.