Csak természetesen: ünnepi füzér mandarinhéjból

A természetes alapanyagokból készült ünnepi dísz nemcsak jól néz ki, hanem környezetbarát is: elkészítéséhez olyan anyagokat is felhasználhatunk, amelyeket máskülönben csak kidobnánk.

ünnepi füzér

Emlékszem, gyerekkoromban a déli gyümölcs olyan ritka volt, mint a fehér holló. A szüleim hosszú órákat álltak sorban banánért, narancsért, ha valahol hírét vették, hogy szállítmány érkezik. És mindezt tették csak azért, hogy örömet szerezzenek nekem vele. És én tényleg nagyon örültem. Nagyon szerettem a narancsot, a banánt, de talán legeslegjobban a mandarinért rajongtam, mert ahhoz még ritkábban lehetett hozzájutni, mint a másik kettőhöz. Ha mégis sikerült, akkor szőröstül-bőröstül szerettem volna birtokolni.

Így történt, hogy soha, de soha nem dobtam ki a héját azonnal, ahogy megpucoltam, hanem a lehető legóvatosabban hámoztam le, hogy minél inkább egyben maradjon és aztán a fűtőtesten szárítgattam napokig, hogy legalább még az illatát magammal vihessem, ha már maga a gyümölcs olyan gyorsan elfogyott.

Immáron nincs semmi, ami megakadályozhatna abban, hogy kilószámra hordjam haza a déli gyümölcsöket minden héten a zöldségestől, a narancs– és mandarinhéj szárításról a mai napig nem tudtam leszokni.

De minden erőfeszítésünk ellenére egyszer így is, úgy is a kukában kötnek ki. Mert aszottak, csúnyák és formátlanok lesznek. De muszáj ennek így történnie? Mi lenne, ha formára igazítottan száradnának meg és mondjuk a kuka helyett díszítőelemként hasznosulnának? Nálunk úgyis állandó a díszhiány, főleg, ami a karácsonyi példányokat illeti: öt gyerek mellett nincs az a karácsonyfadísz, amely két évnél többet kibír, így soha nem árt, ha van kéznél néhány mentőötlet, akarom mondani mentődísz a karácsonyfa árnyékában. Például néhány méter mutatós ünnepi füzér szárított mandarinhéjból.

Ünnepi füzér szárított gyümölcshéjból

ünnepi füzér

Hozzávalók

  • néhány szem mandarin
  • sütikiszúró
  • spárga/pékzsineg
  • ár/csavarhúzó

Elkészítés

  • óvatosan pucoljuk meg a mandarinokat
  • a sütikiszúróval vágjuk ki a formákat a gyümölcshéjból
  • 1-1,5 napig szobahőmérsékleten szárítsuk a kivágott formákat (ha hagyjuk teljesen – keményre – megszáradni a héjdarabokat, nehezebb kilyukasztani őket, akár el is törhetnek a formák)
  • egy vékony ár vagy csavarhúzó segítségével fúrjunk lukat a mandarinhéjból kivágott formákba
  • fűzzük fel őket egymás után spárgára/pékzsinegre és rendezzük el őket kedvünk szerinti távolságra

ünnepi füzér

Tipp

  • készíthetünk belőle hosszú füzért a karácsonyfára, vagy rövidebbet az adventi koszorúra, de díszíthetünk vele ajándékokat is, a felhasználásának csak a fantáziánk szab határt

Forrás: Mom with Five