Csak könnyedén: variálható joghurtos kuglóf

Egy jó alaprecept könnyedén variálható, elkészítésében nincs semmi ördöngősség, mégis mindig sikert arathatunk vele. A joghurtos kuglóf tökéletes példa erre.

kuglóf könnyedén

Mostanában rákaptam a receptek gyűjtésére. Leggyakrabban a barátaimat és a családtagjaimat zaklatom, hogy osszák meg velem azokat a receptjeiket, amelyek megfelelnek az én alapkészségszintű főzőtudományomnak, vagyis egyszerűek, gyorsan készen vannak és tuti eredménnyel kecsegtetnek, viszont – tekintettel kiterjedt családomra és szerteágazó ízlésükre – könnyedén variálhatók.

Ha egyszerűbben szeretném magamat kifejezni, akkor azt mondanám, hogy valójában alapreceptek után kutatok. Olyan leírások után, amelyeket aztán kényem-kedvem szerint alakíthatok, változtathatok attól függően, hogy mi van otthon a kamrában.

A tízórai finomságok listáját eddig a különböző muffinok vezették, mert ennél egyszerűbben elkészíthető nyalánksággal még nem találkoztam, ráadásul sós és édes változatban is elkészíthető. Egyetlen apró bajom van vele. Tudom, butaság, de nekem mindig nehézséget okoz a papírkapszliba való elosztás: mellémegy, kifolyik, keveset rakok bele vagy éppen túl sokat. Mi az, ami a muffinhoz hasonlóan egyszerű, de az adagolásával nem kell bíbelődni – legalábbi sütés előtt nem – és számtalan módon variálható, ha van egy jó alapreceptünk? Bingó! A kuglóf.

Ha van egy jó kiindulási alapunk, amelynek erőssége nem a karakteres íz, hanem épp ellenkezőleg, a semlegesség, akkor a variációk száma hirtelen a végtelenbe tágul, mi pedig elégedetten dőlhetünk hátra, hogy egyetlen alaprecepttel és némi fantáziával mindig újszerűen ható finomsággal láthatjuk el családtagjainkat.

Joghurtos kuglóf

kuglóf könnyedén

Előkészítés ideje:  
Főzési idő:  
Teljes idő:  
Adag: 16

Kuglóf alaprecept joghurttal

Hozzávalók
  • 20 dkg puha vaj (+ kevés a forma kikenéséhez)
  • 30 dkg cukor
  • 2 csipet só
  • 1-2 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
  • 4 db tojás
  • 30 dkg natúr joghurt
  • 50 dkg finomliszt
  • 4 kiskanál sütőpor

Elkészítés

  1. Keverjük habosra a puha vajat a sóval és a cukorral.
  2. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat – alaposan keverjük ki minden egyes tojás után -, majd utoljára keverjük bele a joghurtot és a vanília kivonatot is.
  3. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd szitájuk hozzá a joghurtos masszához.
  4. Vegyünk magunk elé egy kuglófformát és vékonyan vajazzuk ki.
  5. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  6. A masszát öntsük a formába és toljuk a sütőbe.
  7. Süssük készre a kuglófot 45-50 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellőképpen átsült-e.

Megjegyzés

Ha sütés közben nagyon pirulna a kuglóf teteje, takarjuk le egy darab fóliával.
A kuglófunkat feldobhatjuk két marék aszalt gyümölccsel vagy sütésálló csokicseppel, esetleg keverhetünk hozzá reszelt citrom- vagy narancshéjat. Kakaós változatot is készíthetünk, ha 2-3 kanál liszt helyett cukrozatlan kakaóport adunk a masszához.
A tetejét megszórhatjuk porcukorral, de csorgathatunk rá olvasztott csokit vagy készíthetünk citrommázat is.
A variációk száma végtelen, kísérletezzünk bátran.

kuglóf könnyedén

kuglóf könnyedén

Forrás: Mom with Five