Csábítanak? – Mely virágok ehetők?

Nemcsak a kamilla fogyasztható el

A virágok nemcsak nagyon szépek és illatosak – némelyik közülük a tányérunkban is jó helyen lehet. Bizonyos fajtákról tudjuk, hogy ehető virág, de melyekkel barátkozhatunk meg még e szépségek közül?

Ha nyugtató és megfázás elleni teára vágyunk, a kamilla ideális megoldás – senkinek sem újdonság, hogy a kamilla virág ehető, hiszen tea formában gyakran fogyasztjuk. Vannak azonban rajta kívül is szép számmal virágok, melyeket megehetünk, akár a kertből letépve is.

Ugyanakkor, amennyiben erre vágyunk, érdemes úgy nevelnünk növényeinket, hogy vegyszerek ne érjék őket. Ügyeljünk arra is, hogy számos virág pollenje okozhat allergiát. Tájékozódjunk, mielőtt az ehető virágokat fogyasztani kezdjük.

Érdemes tudni azt is, hogy mivel legnagyobb részük víz, nem kell magas kalóriaértékre számítanunk az esetükben.

De melyek a leginkább ismert, ehető virágok?

A kamilla kétségkívül a legnépszerűbb és legismertebb. Nem kevésbé ismert azonban a szegfűszeg sem, amely fűszerként gyakran alkalmazott. Sokan nem tudják, hogy a szegfűszeg valójában virág, méghozzá ehető.

Ételekbe ízesítés, illetve színezés céljából használják a sáfrányos szeklicét. Salátába ajánlott többféle ehető virág – ilyen a zöldségre emlékeztető salátaboglárka, a salátaízű sásliliom, vagy az uborka ízét imitáló tulipán. Ki hitte volna, hogy utóbbi is ehető virág, nem igaz?

kamilla

Mindenkinek ismerős lehet, hogy a bodza szintén fogyasztható, hiszen kiváló bodzaszörp is készíthető belőle. Hasonlóan finom a fehér akác virág, bár sajnos évente csak egyszer virágzik.

Jégkocka formában vagy limonádéhoz a bodza, vagy akár a borágó is ehető – gyümölcsteák remek kiegészítőjeként alkalmazhatjuk.

 

Ezen ehető virágok esetében érdemes olyan ízekkel társítani őket, melyekben kellően érvényesülnek – egy visszafogott krémben vagy egyszerű piskótában például.

A sarkantyúkát is megkóstolhatjuk, kedvelt ehető virág, enyhén fűszeres íze miatt főleg salátákba ajánlott. Bimbóit áztathatjuk sós, ecetes lében, kapribogyó-szerű ízélményt nyújtanak.

Az orgona szintén fogyasztható, bár íze olyan, mintha füvet ennénk, ezért nem tartozik a leginkább javasolt ehető virágok közé.

Ha van kedvünk virágosabbá tenni kedvünket étkezéskor, bátran válogassunk a népszerűbb és ízesebb virágok közül!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php