COVID – Súlyos, sötétvörös kategóriában Magyarország

Az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ (ECDC) szokás szerint csütörtökön ismét frissítette az Európára vonatkozó aktuális COVID térképét. Ezek szerint a helyzet – nem meglepő módon – tovább romlott: már az ország minden régiója sötétvörössé vált.

Az ECDC hetente kiadott összesítése alapján, a legfrissebb térképen

az egész ország a legsúlyosabb, sötétvörös kategóriába került.

Múlt héten még az észak-nyugati térség nem volt sötétvörös, az elmúlt egy hétben azonban annyit romlott a helyzet, hogy ezt a térséget is a legmagasabb kategóriába sorolta az európai járványügyi hatóság, az előre megállapított automatikus szabályrendszer alapján – adta hírül a Portfolio.hu.

A térkép változása egyáltalán nem váratlan, hiszen az “csak” leköveti az elmúlt egy hét rendkívüli mértékben romló járványügyi folyamatait.

A térkép a regisztrált új fertőzések, illetve a tesztek pozitivitási aránya (vagyis a felderítési hatékonyság) alapján sorolja kategóriákba az egyes országokat, régiókat. A zöld szín enyhébb, a vörös súlyosabb járványterjedési dinamikát jelöl. Sötétvörös kategóriába akkor kerül egy régió, ha a 14 napos kumulált fertőzésgyakorisági mutatója 500 vagy a felett van.

Miért fontos a térkép?

A színkódoknak jelentőségük is van az Európai Unió területén, a térkép információkkal támogatja az EU-n belüli utazásra vonatkozó tanácsi ajánlást. Tehát nemcsak az éppen aktuális járványügyi kép bemutatása céljából fontos a térkép, hanem a tagállamok korábbi megállapodása értelmében a beutazási szabályok kialakítása szempontjából is van jelentősége.

Ezt a cikket olvastad már?

Egyre nagyobb a baj: hazánkban a delta plusz vírusvariáns

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index