COVID – Nem kell többé a vakcina?

Az Európai Unió gyógyszerszabályozó hatósága e hónap végén dönti el, hogy jóváhagyja-e a Pfizer COVID-19 tablettáját, ami azért különösen érdekes, mert egy hónappal ezelőtt már kiadott egy iránymutatást erre a gyógyszerre.

Ez pedig így szólt:

Azoknál a betegeknél, akiknél fennáll a fertőzés súlyos formáinak elszenvedése, el kell kezdeni az ötnapos Paxlovid kúrát a diagnózis után a lehető leghamarabb, vagy a tünetek megjelenését követő 5 napon belül, de nem akkor, amikor már pótlólagos oxigénre van szükség.”

Ekkor még nem fejeződött be az engedélyeztetés, de a szükség miatt egyes országok úgy látták, hogy el kezdik használni. Olaszország, Németország és Belgium azon maroknyi uniós ország közé tartozik, amelyek be is vásároltak a gyógyszerekből – számol be a Promotions.hu.

Fotó: 123rf.com

Az EMA vizsgál egy másik gyógyszert is, a Merck tablettát, amit a Ridgeback Biotherapeutics társaság fejlesztett. Ez viszont valószínűleg tovább fog tartani, mert a novemberben közzétett vizsgálati adatok szerint a gyógyszer lényegesen kevésbé hatékony, mint azt korábban gondolták.

A vakcinák központi szerepet töltenek be a járvány elleni küzdelemben, azokat kiváltani nem fogja, de a szabályozó hatóságok a gyorsan terjedő omikron elleni új fegyverként tekintenek az otthon is bevehető vírusellenes szerekre.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban mindkét gyógyszernek előre megadták az engedélyt a magas kockázatú felnőtt betegek kezelésére.

Egy klinikai vizsgálatban közel 90 százalékban hatékony volt a Pfizer Paxlovid a kórházi kezelések és a halálesetek megelőzésében, ha korai stádiumban adták olyan betegeknek, akiknél magas volt a súlyos betegség kockázata.

Olvasd el ezt is!

Ezek a COVID elleni tabletták előnyei és veszélyei

Forrás: https://napidoktor.hu/index