COVID – Nagyobb védelmet nyújt a negyedik oltás, mint a harmadik?

Egy új brit kutatási eredmény szerint hatékonyabban védi az immunrendszert a negyedik Covid-védőoltás, mint a harmadik.

Az elmúlt időszakban több kutatás is foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mennyire hatékonyak a koronavírus elleni vakcinákból beadott emlékeztető oltások. Ezen a téren végeztek vizsgálatot nemrég az egyik southamptoni klinikai kutatóintézet szakemberei is, akik érdekes megállapításra jutottak – számol be a Hvg.hu.

A The Guardian beszámolója szerint a vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a negyedik, koronavírus elleni védőoltás beadása tovább növelheti a szervezet immunvédelmét, és nagyobb védelmet biztosít, mint az első emlékeztető védőoltás.

A második emlékeztető oltást – amely gyakran a negyedik védőoltást jelenti – jelenleg a 75 éven felülieknek, az idősek otthonában lévőknek, valamint a 12 éven felüli immunszupresszált betegeknek kínálják az Egyesült Királyságban.

Saul Faust, a klinikai kutatóintézet igazgatója szerint az újabb Covid-oltás jelentősen növelheti az antitestek számát és a sejtes immunitást, ha több mint hat hónappal a harmadik dózis után kapják a páciensek. Az erről szóló eredményt a Lancet Infectious Diseases című tudományos lapban publikálták.

COVID, oltás

Fotó: MTI/Vajda János

A szakemberek 166 oltott immunválaszát mérték meg, akik átlagosan hét hónappal a Pfizer–BioNTech emlékeztető oltása után kapták meg a negyedik Covid-oltást – volt, aki fél adag Modernát, mások egész adag Pfizert. Az első két oltáskor mindenkinek vagy a Pfizer, vagy az AstraZeneca szérumát adták be. A tanulmány szerint semmilyen súlyos mellékhatás nem jelentkezett a beoltottaknál.

A csapat 133 páciens adatait elemezte. Ebből kiderült, hogy 14 nappal a negyedik oltás után 1,6-szeresére nőtt az antitestek száma a Pfizerrel oltottaknál, és több mint kétszeresére a modernásoknál ahhoz képest, hogy milyen eredményt mutatott a vizsgálat 28 nappal a harmadik oltás után.

Az eredmény annak fényében is érdekes, hogy az izraeli Sheba Medical Center kutatói korábban arra jutottak: a negyedik dózis mRNS-védőoltás közel sem lök annyit az immunrendszeren, mint az első három.

Olvasd el ezt is!

COVID – Ettől hatékonyabb lehet a védőoltás

Forrás: Napidoktor.hu