COVID – Ezért érezhetünk fantomszagokat fertőzés után

Megtalálták azt a molekulát, ami a COVID utáni fantomszagok érzéséért felelős lehet.

Ilyenkor a kellemes illatokat elviselhetetlen bűzként érzékelnek azok, akiknek szaglására kihat korábbi koronavírus-fertőzésük – írja a The Guardian nyomána az Infostart.

A szaglás elvesztése meghatározó tünet a koronavírus-fertőzötteknél, az Egyesült Királyságban a víruson átesők 18 százaléka nem érez szagokat legalább átmenetileg. Vannak, akiknek torzítja is szagérzékelését a vírus, ennek a jelenségnek a neve parozmia: okai azonban eddig feltáratlanok voltak.

Ez a vegyület felel a torzult szaglásért

A kutatók most egy rendkívül erős szagmolekulát azonosítottak, amely a jelek szerint kiválthatja azt az undorérzetet, amelyet sok parozmiában szenvedő ember tapasztal. A kávéban megtalálható 2-furánmetanetiol a normális szaglással rendelkezők számára kávé- vagy popcornszerű illatot jelent, a parozmiában szenvedők azonban jellemzően undorítónak, visszataszítónak minősítették az illatát.

orr, szaglás

Fotó: 123rf.com

Egy nemrég készített nemzetközi felmérés szerint a vírus miatt kialakuló szaglásvesztést átélők tizede parozmiát is tapasztal közvetlenül a betegséget követően, 6-9 hónappal később pedig 47 százalékra emelkedik ugyanez az arány.

“Eredményünk bizonyíték arra, hogy a parozmia nem csak a fejünkben van, az undor érzése összefüggésbe hozható az ételekben lévő vegyületekkel. Minden bizonnyal a központi idegrendszer is részt vesz az orrból érkező jelek értelmezésében” – mondta el Jane Parker, a Readingi Egyetem Aromaközpontjának igazgatója, a molekulát azonosító kutatás társszerzője.

Elsőként érzékelheti az orr a molekulát

Az undorérzetet leggyakrabban kiváltó élelmiszerek közé tartozik

  • a kávé,
  • a csokoládé,
  • a hús,
  • a hagyma, valamint
  • a fogkrém.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy vannak-e ezekben az anyagokban olyan vegyületek, amelyek felelősek lehetnek az érzetért. A kávéban található százféle aromavegyület közül a parozmiások ki tudták választani azokat, amelyek kellemetlen érzetet keltenek bennük: a 29 önkéntes segítségével a tudósok 15 olyan vegyületet találtak, amelyek parozmiát váltottak ki. A fő bűnös a 2-furánmetanetil nevű vegyület volt, amelyet az önkéntesek közül 20-an találtak szörnyű szagúnak.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Sörterápiával a COVID miatti szaglásvesztés „gyógyításáért”

Forrás: Napidoktor.hu