COVID – Egyre veszélyesebb az új variáns

A feltörekvő BQ.1 COVID-variáns és annak egyik leszármazottja a legfrissebb adatok szerint 10-ből több mint egy esetben fordul elő az Egyesült Államokban.

Gyorsan teret nyer magának a Covid-19 új variánsa, amely a BQ.1 nevet kapta. Mindössze 1 hónappal ezelőtt a változat az esetek kevesebb mint 1 százalékát tette ki Amerikában, mostanra azonban már 10-ből 1 eset ilyen a CDC friss adatai alapján. A feltörekvő BQ.1 koronavírus-variáns és annak egyik leszármazottja tehát egyre több embert fertőz meg.

„Amikor ilyen variánsokkal találkozunk, megnézzük, mekkora a növekedési ütem a változatok relatív arányában. Nos, ennek elég problémás a duplázódási ideje” – mondta Anthony Fauci orvos a CBS Newsnak adott interjújában. Fauci az Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézetének igazgatója, valamint Joe Biden elnök főorvosi tanácsadója.

vakcina, covid 2

A BQ.1 koronavírus-variánsok meglehetősen aggasztó jellemzőkkel is bírnak – vannak köztük mutációk, amelyek potenciálisan kikerülhetik a Covid-19 elleni oltások és kezelések hatását. Az Egyesült Államokban a legelterjedtebb variáns jelenleg a BA.5 néven ismert Omicron alváltozat, amely az összes fertőzés 68 százalékát teszi ki. A BA.5 fertőzések kezelésének egyik bevált módszere a monoklonális antitestek alkalmazása – ezek hatékonysága azonban kevésbé biztos a BQ.1 változat és leszármazottja, a BQ.1.1 törzs elleni küzdelemben – vélik a szakértők.

„Annak oka, hogy az emberek aggódnak a BQ.1.1 miatt, egyrészt a megduplázódás ideje, másrészt azért, mert úgy tűnik, kikerüli a fontos monoklonális antitesteket” – mondta Fauci a CBS News-nak.

Jelenleg ez a BQ.1 és a BQ.1.1 koronavírus-variáns a New York-i és New Jersey-i régióban a legelterjedtebb, a CDC szerint a fertőzések csaknem 20 százalékáért felelős ezen a területen. Ám mivel az új változat az Omicron leszármazottja, Fauci szerint a jelenleg elérhető oltások továbbra is a legjobb első védelmi vonalat jelentik e feltörekvő változattal szemben.

Rossz hír, hogy létezik egy kialakulóban levő, új változat, s olyan tulajdonságokkal, jellemzőkkel rendelkezik, amelyek elkerülhetik beavatkozásainkat. Kissé biztató ugyanakkor, hogy ez egy BA.5 alcsalád. Így szinte biztos, hogy lesz egyfajta keresztvédelem, amelyet még fokozni is tudunk” – jegyezte meg Anthony Fauci.

Olvasd el ezt is!

Egyre közelebb az új COVID hullám? – Emelkedik a szennyvízben a vírus koncentrációja

Forrás: Adrina - napidoktor.hu