COVID – Egyre veszélyesebb a gyerekre, Zacher is aggódik

Amíg korábban minden egyes gyermek megjelenése a sürgősségin unikumnak számított, addig mostanra jóval több eset is előfordul, ami viszont már aggodalomra ad okot – véli Zacher Gábor.

A toxikológus tapasztalatai szerint a súlyos koronavírusos eseteknél hét-nyolc oltatlanra jut egy oltott, és ez a lélegeztetőgépre került betegeknél is így van – számol be az Index.hu.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma már begyűrűzött Magyarországra is, amit jól mutat, hogy csütörtök reggelre több mint 4000 új fertőzöttet regisztráltak az előző 24 órában. A vírus egyre nagyobb méreteket ölt hazánkban ismét, sorra érkeznek vele a korlátozások, a szigorítások. De milyen megelőzési stratégiákat érdemes követni? Mennyire kell tartaniuk a beoltottaknak a koronavírustól? Kinek érdemes felvennie a harmadik oltást?

Többek között ezekre a kérdésekre kereste a válaszokat a KOVIDŐK csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén három szakértő, Jakab Ferenc virológusprofesszor, Szekanecz Zoltán professzor és Zacher Gábor toxikológus.

“A negyedik hullám elsősorban azokat érinti, akik nincsenek beoltva, de azok sincsenek teljes biztonságban, akik megkapták már a vakcinát. Az oltás jó, de így is kerülnek be oltottak a kórházakba, sőt lélegeztetőgépre is, és meg is halhatnak, vagyis nincs százszázalékos védekezési módszer” – mondja Zacher Gábor, aki hangsúlyozta, hogy egyre fiatalabbak kerülnek kórházba, miközben az idősebbeket enyhe tünet mellett is jobban érinti az alapbetegségeik miatt.

Zacher Gábor szerint a tünetek gyorsan kialakulnak, akár egy-két nap után is jelentkezhetnek, holott a korábbi hullámok idején ez nem így volt. De az emberek is felelősségteljesebben döntenek, már senki nem vár annyit, mint korábban, és hamarabb felkeresik a sürgősségi osztályt.

Azt is kiemelte, hogy a súlyos eseteknél hét-nyolc oltatlanra jut egy oltott, és ez a lélegeztetőgépre került betegeknél is így van. Mint mondja, az oltásnak nincs alternatívája, ám nem lehetünk büszkék a 60 százalékos átoltottságra.

“Eljöhetne végre az az idő, hogy szakmai szempont legyen a koronavírus-járvány, így kezeljék a problémát, ne pedig politikai szempontból” – hangsúlyozta Zacher Gábor.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Zacher: Ezért magas itthon a COVID miatti halálozás

Forrás: https://napidoktor.hu/index