COVID – Az immunológus szerint ez a vakcina a legjobb harmadik oltásnak

Minden vakcina védettséget biztosít, de a védettség az idő múlásával csökken. Ráadásul jönnek az újabb és újabb variánsok, ezért mindenkinek indokolt a harmadik adag oltás beadása, amely a védettséget az eredeti szintre vagy a fölé emeli – erről beszélt Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Start című műsorában.

A szakember felhívta a figyelmet egy minnesotai vizsgálat eredményére, amely a Pfizert és a Modernát hasonlította össze. E szerint a delta-mutáns ellen a Moderna kétszer hatásosabbnak bizonyult, ezért mindenkinek azt javasolta, hogy aki teheti Modernát kérjen harmadik oltásnak.

Lisziewicz Julianna hangsúlyozta, az is nagyon beteggé válhat, aki egyébként egészséges és fiatal. A delta-variáns miatt körülbelül ezerszer annyi vírus replikálódik a szervezetben, mint az eredeti vírus esetében, és minél több replikálódik, annál betegebbek leszünk.

Fotó: MTI/Vajda János

Az immunológus azt is kiemelte, hogy minden gyógyszernek van mellékhatása, de az oltás esetében annyira ritka a komoly mellékhatás, hogy veszélyesebb kimenni az utcára, ahol bárkit elüthet a villamos.

Lisziewicz Julianna hisztériának minősítette azt a feltételezést, amely attól tart, hogy majd évek múlva jelentkeznek halálos mellékhatások. Mint leszögezte, ilyen nem létezik, az oltás után jelentkezik egy immunválasz, azonban minden lehetséges mellékhatás eltűnik néhány héten belül.

Állandóan találkozunk kórokozókkal, az immunrendszer állandóan működik, az oltás semmilyen problémát nem jelent – rögzítette a szakember.

Kínai vakcinát kaptál? Erre számíthatsz a negyedik hullám alatt

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.