Magyar Hospice-Palliatív Egyesület

Az egyesület küldetése a halállal és haldoklással kapcsolatos szemlélet megváltoztatása, a betegek, a hozzátartozók és az egészségügyi dolgozók mind szélesebb körű tájékoztatása.

Magyarország
1089, Budapest
Orczy út 6. II/201

Bankszámlaszám: 10300002 – 20381862 – 00003285
Adószám: 18078329-1-42

Magyar Hospice-Palliatív Egyesületet 1995-ben alapították hazai hospice szervezetek. Napjainkban több mint 80 hospice szolgáltató működését koordinálja, mint kiemelkedően közhasznú egyesület. Olyan szervezeteket fog össze, amelyek a legsúlyosabb állapotú, daganatos betegek gondozásával, testi-lelki szenvedésük csillapításával foglalkoznak. Célja a szakmai együttműködés elősegítése, az érdekvédelmi feladatok ellátása, az ellátás szakmaiságának biztosítása a betegek életminőségének javítása érdekében. 2006-tól tagja a Nemzeti Egészségügyi Tanácsnak a daganatos betegek érdekeinek képviselőjeként.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület tevékenysége
– Egyesületünk elősegíti a hazai hospice szervezetek közötti információáramlást. Tagszervezeteinket rendszeresen értesítjük a hospice gondozással kapcsolatos képzésekről, rendezvényekről, pályázatokról, jogszabályokról. Negyedévenként jelenik meg információs lapunk, a Hospice Hírek.
– Követjük és összegezzük a hazai hospice szervezetek tevékenységét, eredményeit és nehézségeit. A tapasztalatokat a – már több kiadásban megjelent, átdolgozott, aktualizált – Hospice Magyarországon című kiadványunk összegzi. 
– Érdekvédelmi feladatunk részeként a hazai hospice gondozás helyzetéről szóló összefoglalásainkat, szakmai irányelveinket rendszeresen eljuttatjuk az egészségügy vezető szerveihez. Törekszünk arra, hogy a hospice gondozást érintő egészségügyi, jogi, gazdasági döntések meghozatalakor tagszervezeteink – s általuk gondozottaink – érdekeit a döntéshozók figyelembe vegyék.
– Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézettel – orvosképzések esetén a Semmelweis Orvostudományi Egyetemmel – együttműködve rendszeresen indítunk hospice alap- és szakirányú továbbképzéseket. Képzéseinken 1999-ig több, mint 1500 fő vett részt. 
– Szakmai kiadványsorozatot "Hospice beteggondozás" címmel jelentetünk meg. A sorozat egyes köteti áttekintik a hospice gondozásban résztvevők tevékenységét, szakterületük korszerű ismereteit. A sorozatnak 2003 9 különböző kötete jelent meg. Anyagi támogatásunkkal segítettük elő több, a hospice gondozással kapcsolatos könyv hazai megjelenését.
– Évente országos hospice – palliatív terápiás konferenciát szervezünk, amelyen a hospice munkatársai megoszthatják egymással gyakorlati tapasztalataikat és tudományos ismereteiket.
– Egyesületünk 1999-től tagja az European Association for Palliative Care-nek, a Palliatív Gondozás Európai Egyesületének. Kapcsolatot tartunk nemzetközi hospice szervezetekkel, s külföldi hospice szakemberekkel. A külföldi tapasztalatokat közvetítjük tagszervezeteinknek, s elősegítjük hazai szakemberek külföldi képzéseken, konferenciákon való részvételét.
– Összehangolt kutatásokat szervezünk a terminális állapotú betegek életminőségének javításával, a tüneti kezelések hatékonyságával kapcsolatban.

Tel/fax: 1-215-0938
Honlap: www.hospice.hu
e-mail: [email protected]

Forrás: