A cápa segíthet az idiopátiás tüdőfibrózis kezelésében

Ausztrál kutatók reményei szerint az idiopátiás tüdőfibrózis kezelését segítheti az a cápavérben lévő ellenanyag által inspirált új gyógyszer, amelynek jövőre kezdődnek a klinikai próbái.

A melbourne-i La Trobe Egyetem kutatói és az AdAlta biotechnológiai vállalat szakemberei által kifejlesztett szer az AD-114 nevet viseli – írta a BBC News. Mick Foley, az egyetem munkatársa szerint a cápa-antitest formáját utánzó, mesterségesen előállított emberi fehérje már sikerrel szerepelt az előzetes teszteken.

“Az idiopátiás  tüdőfibrózis egy sor különböző betegség és sérülés végeredménye lehet” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy a szer képes elpusztítani a fibrózist okozó sejteket.

Az idiopátiás tüdőfibrózis tünetei közé tartozik a légszomj, különösen testedzés során, ami fokozatosan erősödik és az állandó száraz köhögés. A betegségre egyelőre nincsen gyógymód, ezért a kezelések a tünetek enyhítésére és a betegség előrehaladásának lassítására fókuszálnak.

tbc

Az új szer klinikai tesztjei a tervek szerint 2018-ban kezdődnek. A laboratóriumi teszteken a gyógyszer jól szerepelt a fibrózis egyéb formáinak kezelésében is. A szakemberek szerint a szer előállításához mindössze vérmintát vettek egy dajkacápától, vagyis egyetlen állat sem sérült meg az eljárás során.

A cápák immunrendszere hasonlít az emberéhez, ám a cápák vérében lévő, betolakodókkal szembeszálló molekulák, a cápa-antitestek sokkal rugalmasabbak: ellenállnak a magas hőmérsékletnek, valamint a szélsőségesen savas és lúgos közegnek is.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.