Bűntudatmentes fehércsokoládé hab almával

Nem sok különbség van a sötét- és a fehércsokis hab között, mégis odaleszünk ezért a finomságért!

A csokoládé-fogyasztás okozta esetleges (egyébként teljesen felesleges) lelkifurdalást csökkentheti az alma és a piros gyümölcsök értékes jelenléte. Habverőre fel!

Hozzávalók:

– 40 dkg fehércsokoládé

– 6 db tojás

– 10 dkg cukor

– 6 csomag vaníliáscukor

– 5 dl habtejszín

– 4 db zselatinlap

– 0.3 dl rum

Fahéjas gyümölcsmártáshoz:

– 20 dkg friss vagy fagyasztott piros gyümölcs (eper, málna, szeder, ribizli, áfonya)

– 10 dkg cukor

– 1 kk őrölt fahéj

alma

Tálaláshoz:

– 2 db alma

– 1 db citrom leve

Elkészítés

Vízfürdőt készítünk: egy akkora lábast keresünk, amekkorába belefér az a tál (ne műanyag legyen), amelyikben dolgozunk. A lábas aljára vizet öntünk, felforraljuk, ebbe helyezzük a tálat (fém vagy jénai), amelyben dolgozunk. Így az alapanyagaink nem égnek le.

Ebbe a vízfürdőbe tett egyik edényben felolvasztjuk a csokoládét. Ezután egy másik tálat veszünk elő, és egy habverővel a tojássárgát, a cukrot, a vaníliás cukrot keverjük habosra a vízfürdőben, majd a forró vízről levéve még addig kevergetjük, amíg langyosra nem hűl.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a tejszínt szintén. A zselatinlapokat beáztatjuk, a rumot felmelegítjük, elvegyítjük benne a kinyomkodott zselatint, és az egészet a tojásba keverjük. Ebbe dolgozzuk bele a csokoládét, majd óvatosan a habokat is.

Formába öntjük, és hűtőszekrényben legalább 4 órán át dermedni hagyjuk. Közben a cukorral és a fahéjjal összefőzzük a piros gyümölcsöket, passzírozzuk, hagyjuk kihűlni a szirupot. Közvetlenül a tálalás előtt gerezdeket vágunk az almákból, bekenjük citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Tálalás

A fehércsokoládé-habból galuskákat szaggatunk, tányérra rendezzük, díszítjük az almaszeletekkel, és meglocsoljuk az almát a vörös fahéjas mártással.

Forrás: