Brutális, kegyetlen, mégis megható az Ultra

Futni lehet rövidtávon, meg lehet kocogni is. És lehet az ember tájfutó, ha a természetre vágyik. De az, hogy valaki 246 kilométert fusson le két nap alatt, Athéntől Spártáig, az már nem csak a futásról szól.

 

Az Ultra című dokumentumfilmből ez is kiderül.

Tavasszal kezdtem el futni. Eleinte nagyon keveset, ha már teljesen kidőltem, sétáltam. Aztán napról-napra kicsivel mindig többet futottam, és lett újabb cél, és még újabb. Azt terveztem, őszre lefutom egyhuzamban az erdőben a majd 4 kilométert. A vége komoly kaptató, a legvége, a táv egytizede pedig a kis halál.
Egy hete sincs, hogy először végig tudtam futni. Azóta már növeltem a távot, nem sokkal, úgy 300 méterrel. Egy napja pedig beültem Simonyi Balázs Ultra című dokumentumfilmjére, a Toldi moziba. Ezzel pedig új távlatok nyíltak – van még hova fejlődnöm, teszem hozzá nevetve. Mert az, hogy én valaha is képes leszek, ha kisebb megállásokkal is, de lefutni 246 kilométert egyhuzamban, hát hogy is mondjam csak, a valóságtól kissé elrugaszkodott elképzelés.

Simonyi Balázs és filmjének hősei azonban elindultak ezen a távon. Nem egyszer, sőt közülük sokan többször is. Mint például a Béla. Béla ötször vágott neki a Spartathlonnak, és ahogy a filmben fogalmaz, soha nem sikerült a saját magában levő 100 kilométeres lélektani határt átlépnie. Fizikálisan is csak odáig jutott el minden egyes alkalommal. Az ultra maraton verseny akkori szabályzata szerint pedig az, aki öt alkalommal nem tudta teljesíteni a távot, többször nem indulhat. Béla tudomásul vette a versenyszabályzatot, azonban úgy döntött, akkor is végigfutja a távot – igaz privát versenyben, két nappal a hivatalos időpont után. Feleségét kérte meg, hogy álljon mellette, kísérje végig autóval ezt a küzdelmet.

Ultra - Simonyi Balázs filmje

Béla és felesége

Megismerjük a filmből azt a francia fiút is, aki gyerekként kicsit más volt, mint a többi iskolatársa, édesanyja tanította meg számára az alapokat – futás közben. Ő is futott, a gyerek is futott, a beszéd kicsit nehezebben ment, de srác végül kívül-belül megerősödött. Ez a fiú és édesapja is indul a versenyen.
Valamint egy német szálkás, izmos nő, aki úgy futott, olyan mérhetetlen eleganciával, hogy az ember már az elején megelőlegezte neki a célba érését. És végül egy őrült japán lány, ahogy Balázs emlegette, a lány, aki énekelget futás közben.

Ultra - Simonyi Balázs filmje

Ultra – Simonyi Balázs filmje

A kamera folyamatosan kíséri Balázst, aki saját gondolataival kommentálja, fűszerezi a látványt. Megtudjuk, hogy tőle is, mint annyi más futótól mindig azt kérdezik, hogy vajon miért fut. Ilyenkor ő – ahogy a filmben is – valószínűleg elmeséli, hogy évekkel ezelőtt egy lelki padlóra kerülés után kezdett el futni. Mert valaki azt mondta, hogy az segíthet. Segített is, egyre hosszabb távokat futott. Aztán szembe jött, mondhatni szembe futott vele a Spartathlon. Végiggondolta, és nevezett.
Aztán mi nézők már csak azt látjuk, hogy vérrel-verítékkel, mosollyal, könnyel, esőkabátban, ami csak az eső ellen nem véd, rekkenő hőségben, éjjel és nappal – fut.
Közben persze a többiekről is megtudjuk, hogy ki miért vágott neki a távnak, hogy ki milyen terhet cipel még a saját súlyán és fizikai teljesítőképességének a határain túl is. Mert az ultramaraton erről is szól. Meg arról is, hogy nem mindenkinek sikerült. Hogy akad, aki 30 kilométerrel a cél előtt kénytelen azt mondani, én így már nem tudok továbbfutni.

És szól még arról a végtelen örömről, amit az azokra az arcokra mér a sors, akik végig szintidőkön belül végigbírják a távot. De az Ultrából szerencsére az is kiderül, hogy egy ilyen versenyen mégis mindenki győztes lehet. Valamint tartogat még a film a vége csapó előtt egy igazán jó hírt is a futóknak
A moziból kifelé tartva az ember mosolyog. Saját gyötrelmein (négy kilométeres kínlódásán) és halkan szinte magában teljes elismerését fejezi ki minden futónak. Egy filmbéli útravaló mondattal indul el a következő futásának, miszerint az ember azért fut, hogy egyszer megtudja, miért is fut tulajdonképpen

Ultra – Simonyi Balázs filmje
Bemutató: szeptember 21-én a mozikban

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.