Bővül az iskolatej, valamint gyümölcs és zöldség juttatásban részesülők száma

Magyarország uniós támogatással a szeptemberben induló tanévben is folytatja az iskolatej, valamint iskolagyümölcs és -zöldség programot, gyümölcsöt és zöldséget a tavalyinál valamivel több 560 ezer, tejterméket 430 ezer gyermek kap – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Tájékoztatásuk szerint az iskolagyümölcs és -zöldség program 2017 szeptemberétől a célcsoport 95 százalékára terjed ki, 560 ezren vehetnek részt benne. Az iskolatej program pedig, amely hat éve 130 ezer gyermekkel kezdődött, 430 ezer tanulóra terjed ki. Ennek keretében heti négy alkalommal kapnak a gyerekek valamilyen tejterméket.

Egyetértve az Európai Bizottságnak az egészséges táplálkozás népszerűsítését, valamint a zöldség-gyümölcs termelők és a tejtermelők támogatását célzó elképzeléseivel – a 2017/2018-as tanévtől induló, európai uniós iskolaprogram keretében is folytatja az évek óta sikeresen zajló két programot.

gyerek gyumolcs

Az Európai Bizottság hétfőn döntött arról, hogy az egészséges táplálkozás népszerűsítése és minél szélesebb elterjedése, továbbá az európai zöldség-, gyümölcs- és tejtermelők támogatása érdekében augusztus 1-jén új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-programot indít. Az unióban a 2017/2018-as tanévre megállapított 250 millió eurós uniós finanszírozásból mintegy 150 millió euró jut a gyümölcsökre és zöldségekre, és 100 millió euró a tejre. Magyarország csaknem 6 millió euró – mintegy 1,83 milliárd forint – támogatást kap a programokra.

Az új iskolaprogram augusztus 1-jétől kezdődően egységes szabályozási keretrendszerbe foglalja a Magyarországon már korábban is működő két projektet. A megújult uniós szabályozás az iskolagyümölcs és -zöldség program jellemzőiben – például a program célcsoportja, hossza, termékköre, a kiosztás gyakorisága, a kísérő oktatási intézkedések – nem hoz lényegi változást, az iskolák és a szállítók adminisztratív terheit azonban csökkenti.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.