A bőrünknek is ki kell pihenni a fesztiválokat és a nagy meleget

A nyár sajnos hamarosan véget ér. A vakáció, nyaralás, fesztiválok és kikapcsolódás után kipihenve és felfrissülve érezhetjük magunkat még akkor is, ha a sok buli időnként fárasztó volt. Bőrünket azonban ezzel ellentétben bizony megviselik az ilyenkor fokozottabban érő káros hatások.

A nyár alatt szerzett barnaság hamarosan eltűnik, a sok napozás, a klóros vízben történő fürdőzés, a szél, a légkondicionáló berendezések vagy éppen a fokozottabb alkoholfogyasztás és átbulizott éjszakák által okozott stressz hatására bőrünk sápadtabb lesz, egyre több ránc és nem kívánt pigmentfolt jelenik meg rajta. Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője ad néhány szakmai tanácsot, hogy újra formába hozzuk magunkat.

A már említett károsító tényezők a szervezetben szabad gyököket hoznak létre, melyek roncsolják az ép sejteket, szöveteket és kötőszöveti állományt. A kollagén és elasztikus rostok mennyisége ezáltal csökken, a bőr pedig veszít feszességéből és rugalmasságából. Ezt még fokozza a nagy meleg, a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakult folyadékvesztés, vagy a légkondicionált helységekben a hűvösebb, szárazabb levegő. Ha szeretnénk, hogy bőrünk megőrizze fiatalos megjelenését és funkcióját, akkor bizony neki is szüksége van regenerálódásra Dr. Széchenyi Kornél orvos-esztétikai specialista szerint.

A megfelelő nyári bőrápolás

Mindenekelőtt fontos, hogy évszaktól és időjárástól függetlenül gondoskodjunk bőrünkről, amely, mint első védelmi vonal, fontos szerepet játszik a szervezetünk védelmében. A legfontosabb, hogy külsőleg és belsőleg is gondoskodjunk a megfelelő folyadékpótlásról. Egy egészséges felnőttnek 2,5-3 liter vízre van szüksége naponta a kiszáradás megelőzése céljából, aminek mennyisége a korábban említett külső tényezők hatására jelentősen megnőhet. Az UV-sugárzás ellen használjunk rendszeresen naponta többször magas faktorszámú napfényvédő krémet és hidratáló készítményeket. A szabad gyökök káros hatásait antioxidánsok szedésével küszöbölhetjük ki. Különösen fontos szerepe van a C-vitaminnak, ami ezen kívül segíti a kollagén termelődését is. A rendszeres kozmetikai kezelések pedig segítenek a bőr felfrissítésében.

A már kialakult bőrelváltozások kezelésére pedig számos professzionális megoldás létezik.

A hámlasztások (peelingek) visszaadják a bőr ragyogását

Az eljárás lényege, hogy eltávolítsa az elhalt és károsodott hámsejteket a bőr felszínéről, javítja a keringést és beindítja a regenerációs folyamatokat. Minél mélyebb a hámlasztás, annál szebb az eredmény, persze magasabb az esetleges szövődmények kockázata.

“A hámlasztás lehet kémiai, amikor valamilyen savat használunk, ennek fajtájától és erősségétől függően pedig mélysége lehet felületes, közepes és mély.  A másik módszer pedig a frakcionált lézeres rejuvenáció, amely a bőrmegújításon kívül képes a pigmentfoltokat is elhalványítani, a ráncokat csökkenteni. A lézeres peelinget önmagában vagy kémiai hámlasztással kombináltan is végezhetjük. Ebben az esetben a felületes kémiai hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejteket, lehetővé téve, hogy a lézer mélyebben is kifejthesse hatását.  Ha valaki igazán hatékony kezelést szeretne, akkor mindenképpen erre specializálódott orvoshoz kell fordulnia” – mondja a szakember.

Hialuronsavas arcfiatalítás és ránctalanítás

A száraz bőrön létrejött ráncok elleni küzdelemben manapság az egyik leggyakrabban használt eljárás a hialuronsavas töltőanyaggal történő arcfiatalítás. A hialuronsav olyan 100%-ig felszívódó természetes anyag, ami az emberi bőr egyik alapvető alkotóeleme.

Injekciós tűvel az arcba fecskendezve vizet köt meg, így megduzzadva képes kitölteni a volumenhiányos területeket, megemelni a megereszkedett arcot, feltölteni a ráncokat. Ezen kívül a bőrben a vízmegkötő képességéből adódóan biztosítja annak hidratáltságát, tónusát, rugalmasságát és puhaságát is.

Pigmentfoltok csökkentése

A nap által okozott pigmentfoltokat nemcsak lézerrel és hámlasztással lehet halványítani, vagy számukat csökkenteni. Vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett fehérítő krémek. Ezek a klasszikus hatóanyagok, mint a szalicilsav, C-vitamin, arbutin mellett növényi anyagokat is tartalmaznak, mint például az olíva levél kivonata, de megtalálhatók bennük a cink PCA, ami gyulladáscsökkentő is.

Fontos, hogy a krémet legalább három hónapig használjuk, és mellette kerüljük a napfényt. Csak így érhetjük el, hogy a bőr regenerálódni tudjon, és a hiperpigmentációt okozó felesleges melanin kiürüljön.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.