Bőrproblémák hormonzavar miatt – mely probléma mit jelezhet?

A bőrproblémák igen zavaróak tudnak lenni, pláne akkor, ha nem is lehet őket elkendőzni. Az esetek egy részében a kellemetlen probléma hátterében a hormonok játéka áll, melyet, ha kezelnek, a panaszok is javulnak.

Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát arról kérdeztük, bizonyos hormonok zavarai milyen tüneteket okozhatnak.

Akne

A pattanások rendszerint a tinédzserek életét keserítik meg, ám sajnos a felnőtt korosztály tagjainál is megjelenthetnek. Általában az androgének (tesztoszteron, DHEA) fokozott jelenléte okozza a panaszt. Ezek ugyanis nagyban befolyásolják a faggyúmirigy működését, így az zsíros, aknés bőrt eredményez. Ráadásul pórusok ekkor kitágulnak, amiben a baktériumok és a szennyeződések remekül meg tudnak telepedni, így nem ritka, amikor a bőr mindemellett gyulladásos állapotba is kerül. A tesztoszteron szintjének emelkedése menstruáció előtt normálisnak számít (ezért jelennek meg sokaknál pattanásos a vérzés előtt), ám ha folyamatos problémát okoz, akkor érdemes inzulinrezisztenciára/PCOS-re gyanakodni, mivel ezen állapotok során is magasabb az androgének jelenléte.

Száraz bőr

A bőr hidratáltsága nagyban függ attól, ki mennyi folyadékot fogyaszt a nap folyamán, mennyit tartózkodik a napon, milyen arcápolási termékeket használ stb. Azonban ha mindenre odafigyel, mégis kellemetlenül feszül a bőre, viszket és hámlik, akkor az hormonzavart jelezhet. Ezt több állapot is okozhatja, ám igen gyakori pajzsmirigy alulműködés esetén, valamint, ha túl kevés az ösztrogén szintje (ez klimax során fordul elő legtöbbször).

Rosacea

A rosacea leginkább a középkorú nőket és férfiakat sújtja, ami az arc pillangószerű kipirosodásával, égő érzésével jár az erek tágulata miatt. Később gennyes csomók is megjelenhetnek az érintett területeken. A menopauza során végbemenő hormonális változások gyakran idézik elő a kellemetlen bőrbetegséget, ám tanulmányok szerint kortizolhiány is kiválthatja, ugyanis a probléma fokozza a gyulladásos folyamatokat.

Ezen kívül IR/PCOS is állhat a rosacea hátterében, mivel ekkor a magas tesztoszteronszint miatt a pórusok kitágulnak, és bennük a baktériumok és atkák könnyen elszaporodhatnak, gyulladást genergálva – mondja Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Szemhéjon lévő sárgás csomó

Igen zavaró tud lenni, amikor a szemhéjakon a bőrből kiemelkedő, sárgás csomók keletkeznek. Ez a xanthelasma, mely gyakran magas koleszterinszintre utal. A probléma hátterében jellemzően a nem megfelelő életmód áll, ám az is lehet, hogy pajzsmirigy alulműködés okozza- ez főleg akkor lehetséges, ha diéta és mozgás hatására sem csökkennek az értékek.

Mit lehet tenni?

Amennyiben zavaró bőrproblémája van, érdemes endokrinológus szakemberhez fordulni, ugyanis meglehet, hogy hormonzavar okozza a problémát. Ekkor könnyen előfordulhat, hogy hiába a kozmetikus és a bőrgyógyász alapos kezelése, a panasz nem szűnik vagy pedig folyton visszatér. Hogy kiderüljön, mi is áll a bőrprobléma hátterében, arról laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, elsősorban a TSH, T3, T4, inzulin, tesztoszteron, ösztrogén és a kortizol szintjére fókuszálva. Amennyiben indokolt, úgy a kezelőorvos további vizsgálatokat javasolhat, és ha bebizonyosodik a hormonzavar, úgy legtöbbször gyógyszeres kezeléssel a panaszok megszűntethetőek/csökkentetőek.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.