Bogarak a karácsonyfán? Hogyan szüntessük meg a zavaró karácsonyi problémát?

Kellemetlen meglepetés szembesülni bogarakkal a karácsonyfán. Pedig a probléma sajnos előfordulhat, a rovarok akár egy közeli lucernamezőről is beköltözhetnek. Mivel számolhatunk és hogyan küszöböljük ki őket?

Van, akivel megtörténik: az ünnepek alatt bogarak telepednek meg a karácsonyfáján. Számukra ugyanis ez a meleg, tökéletes hely kiválónak tűnt az áttelelésre.

A jelenség 2017-ben lett ismert – egy, ökológiai termékeket gyártó cég sajtóközleményben tudatta, hogy egyetlen karácsonyfán 25 ezer bogár bújhat meg. A szóban forgó Woodstream Corporation szóvivője, William Klinedinst elmondta, hogy ez csak becsült szám, mely néhány elvégzett vizsgálaton és némi matematikán alapul, a rovarok szaporodási szokásait is figyelembe véve.

A szakemberek szerint elég, ha megrázzuk a fát, és megszabadulunk tőlük. De miféle bogarak a karácsonyfa lakói? Az alábbiak bújhatnak meg benne: levéltetvek, pókok, atkák, kéregbogarak, imádkozó sáskák, szalmadarazsak, fafúró bogarak.

Eric Day szerint azonban – aki a Virginiai Politechnikai Intézet és Állami Egyetem rovarazonosító laboratóriumának vezetője – ezek közül egyik sem tekinthető az emberekre nézve ártalmasnak. Hozzátette: a legtöbb eladó használ rovarirtót, mielőtt áruba bocsátja a fákat.

„Minden, kereskedelemben árusított fának kellően tisztának kell lennie – fogalmazott Lynn Wunderlich, a Kaliforniai Egyetem közép-Sierra régiójának mezőgazdasági tanácsadója. – Ha nem a nagykereskedőktől vásárolunk, több bogárral is találkozhatunk. Nem valószínű ugyanis, hogy egy farmer túl sok rovarirtót használ.”

A bogarak közül a karácsonyfán a levéltetvek a leggyakoribbak. Pókoktól kevésbé kell félnünk, ugyanis ezek jobban szeretnek védettebb körülmények között tartózkodni – mint amilyen egy sötét garázs vagy fészer.

Ha meg akarunk győződni róla, hogy nincsenek bogarak a karácsonyfán, szobába állítása előtt célszerű megrázni, illetve lelocsolni – utóbbi már csak a pollen és az allergiás tünetek elkerülése céljából sem rossz ötlet – ajánlja Doug Hundley, visszavonult kértevő-kezelő szakember, aki ma a Nemztei Karácsonyfa Szövetség szóvivője Amerikában.

Ha lelocsoltuk a fát, tegyük cserépbe, majd 1-2 napig várjunk, mielőtt bevisszük a házba.

Amennyiben utána mégis találkozunk bogarakkal a karácsonyfán, nem célszerű spray-jel lefújni. A levéltetű porszívózható, míg a petéket, ha megtaláljuk, kirakhatjuk a szabadba.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php