Biztonságos a gyerekágy?

A gyerekágyban bekövetkezett sérülések aránya magas, de néhány biztonsági intézkedés betartásával biztonságosabbá tehetjük gyermekünk pihenését.

Az ideális gyerekágy

Dr. Gary Smith, az ohiói Nemzeti Gyermekkórház Sérüléskutató Központjának (CIRP) igazgatója és tanulmány vezetője felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években több mint 14 millió babaágyat hívtak vissza a gyártók valamilyen hiba miatt, ezért mindenképpen tanácsos körültekintően választani gyerekágyat! A CIRP munkatársai összegyűjtötték a legfontosabb biztonsági szempontokat, amiket ne márt szem előtt tartani, mielőtt babágyat vásárolunk:

  • Alapos körültekintéssel válasszunk gyerekágyat! Mindenképpen olyan gyerekágyat válasszunk, amely megfelel a legkorszerűbb biztonsági szabványoknak, és figyeljünk oda, ne legyenek kiálló részek.
  • Válasszunk megfelelő méretű, szilárd matracot az ágyba! Nem szabad üres helynek maradnia a matrac és az ágy szélei között. Ha két ujjunkat be tudjuk dugni az ágy és matrac közé, az azt jelenti, hogy nagyobb matracra van szükség.

babaágy

  • Az ágy rácsai közti távolság ne legyen 6 centiméternél nagyobb! A baba feje könnyen beszorulhat az ágyrácsok közé, ha ennél nagyobb a távolság.
  • Ne tegyünk párnát, takarókat vagy plüssállatokat az ágyba! A sima felületű, üres babaágy a legjobb megoldás. Öltöztessük meleg ruhába a babát, vagy takaró helyett adjunk rá hálózsákot!
  • Vegyük le a felfüggesztett, mozgatható játékokat, mielőtt veszélyessé válnak! Amint a gyerek megtanul négykézlábra állni, vagy elmúlt 5 hónapos, érdemes leszerelni a lógó játékokat.
  • Állítsuk legalsó állásba a matracot, mikor a gyerek megtanul állni! Az ágy oldala legyen legalább 66 centiméter magas, hogy meggátolja a gyerek véletlen kiesését.
  • Figyeljünk oda, hogy mikor növi ki a gyerek az ágyat! Ez általában akkor következik be, ha a gyerek eléri a 89 centiméteres magasságot, de legjobb, ha ellenőrzi a babaágy használati utasításait.

Forrás: https://napidoktor.hu/index