Biztató – Az omikron 90%-kal kisebb eséllyel vezet halálhoz

Egy 70 ezer koronavírus-fertőzött bevonásával készül friss amerikai tanulmány szerint az omikron-variáns okozta COVID esetében felére csökkent a kórházi ellátást igénylő súlyos lefolyás esélye, negyedére az intenzív ellátást igénylő lefolyás esélye, és az omikron-fertőzés 90 százalékkal kisebb eséllyel vezet halálhoz.  

A mintában 50 ezerre tehető az omikronnal fertőzöttek aránya, és egyikük sem szorult lélegeztetőgépre. A kórházi kezelések átlagos hossza az új mutáció esetében 1,5 napra rövidült, és a fertőzöttek 90 százalékát három napon belül hazaengedték – számol be a Kórkép.sk.  

A kutatást a dél-kaliforniai Kaiser Permanente egészségügyi intézetben végezték el, a szakértői csapat tagjait a Kaliforniai Berkeley Egyetem, a Kaiser Permanente és az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) adta. Hasonló eredményeket hoztak korábban brit és dél-afrikai tanulmányok is. Az állatkísérletek és az in vitro (testen kívüli) mintákon végzett tesztek pedig rámutattak, hogy az omikron kevésbé támadja a tüdőt, ami magyarázza az enyhébb lefolyásról szóló következtetéseket.  

Fotó: 123rf.com

A vakcinák hatékonysága alacsonyabb  

Az egyelőre még nem ellenőrzött kaliforniai tanulmány a CDC igazgatója, Rochelle Walensky szerint tekintettel volt a fertőzöttek korára, nemére, korábbi koronavírus-fertőzöttségükre, az oltottságukra és a társított betegségek meglétére.  

Ahogy a tanulmány megjegyzi, az

omikron önmagában jóval kevésbé súlyos, mint a delta”,

és a kevesebb súlyos eset nem csak a magasabb átoltottsági aránnyal és átesettségi aránnyal magyarázható.  

A tanulmány azt is leszögezi, hogy a vakcinák hatékonysága az omikronnal szemben kisebb, de továbbra is hasznosak a súlyos lefolyás elkerülésében. 

Fotó: 123rf.com

Nem árt óvatosnak maradni  

A jó hírek ellenére Walensky óvatosságra int, mivel az omikron rendkívüli fertőzőképessége miatt adott időben sokkal több embert fertőz meg, mint elődei, és ezért leterheli az egészségügyi rendszert.  

Az Egyesült Államokban jelenleg naponta negyedmillió új esetet regisztrálnak hét napos átlagban, 150 ezer a kórházban ápoltak száma, és naponta 1600-an halnak meg a COVID miatt vagy COVID-os érintettséggel.

Olvasd el ezt is!

Durva jövőkép: Fél Európát letarolhatja az omikron

Forrás: https://napidoktor.hu/index