Béres Alexandra: „A ritmikus gimnasztika segített a diszlexia leküzdésében”

Béres Alexandra, fitneszedző, Szőke Kinga, modell és Simon Noémi, gyermekorvos mind kiemelkedő sikereket érnek el saját területükön, azt azonban csak kevesen tudják róluk, hogy gyermekkorukban mindhárman versenyszerűen ritmikus gimnasztikáztak.

A május 19-21-én, Budapesten megrendezésre kerülő ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság kapcsán arról kérdeztük őket, hogy mi mindent köszönhetnek a sportágban eltöltött éveknek.

Béres Alexandra csak 6 éves volt, mikor belecsöppent a ritmikus gimnasztika világába. 

A szüleim vittek el először sulitornára, mert nagy volt a pocakom. Itt meglátták bennem a lehetőséget, és a testnevelési egyetem gimnasztika csoportját javasolták, így kerültem piciként Schluth Mónihoz néhány évre és Széchényi Irénke nénihez, aki 12 éven át volt az edzőm. Ma már mindketten a lányomat edzik, így a legjobb kezekben van. Szerintem egy kislánnyal nem történhet jobb, mint ha ritmikus gimnasztikázik” – mesélte Alexandra, aki az RG után a fitnesz felé vette az irányt, de elmondása szerint az alapot a ritmikus gimnasztika adta neki. – „Nemcsak a testképzésben, a mozgásban vagy a testpercepcióban, de a jobb- és baloldal szimmetrikus fejlesztésében (kar, láb és törzs egyszerre történő koordinációja) is rengeteget segített. Én diszlexiás voltam, és ezek a koordinációs tanulási fázisok, amiken keresztülmentem segítettek abban, hogy egyetemre kitűnő tanuló lettem” – árulta el Alexandra, aki azt is hozzátette, jelenlegi szakmájához is sokat merít RG-s múltjából. 

Simon Noémi jelenleg gyermekorvosként praktizál, de szintén sikerekben gazdag RG múltat tudhat a háta mögött. Őt Kovács Györgyi, sokszoros magyar bajnoknő csábította ebbe a sportágba.

Pillanatok alatt rabul ejtett a ritmikus gimnasztika világa, lenyűgözött a tornászok látványa, ahogyan egy-egy gyakorlatot bemutattak. Felnőttként tudom, hogy rengeteget köszönhetek az RG-ben eltöltött éveknek. Megtanultam fellépni, kiállni, nyerni, veszíteni, egy csapatért küzdeni és a verseny forgatagában is kitartani” – mesélte Noémi, aki ma már édesanya, 13 éves lányai pedig szintén ebben a sportágban állnak helyt. „Mikor a lányok esetében sor került a sportválasztásra nem volt kérdés, hogy először az RG-vel ismertetem meg őket. Úgy gondolom a lányok számára ez a sportok-sportja. Nem csak nőies fellépést és izmos testalkatot eredményez, de ami fontosabb, megtanulnak kitartónak lenni, megtanulják, hogy a befektetett energia nem feltétlen vezet rögtön sikerre, hiszen akár hosszú, buktatókkal teli küzdelem eredménye lehet” – árulta el Noémi, aki a mai napig tartja a kapcsolatot gyerekkori sporttársaival.

Az egyik legsikeresebb magyar modellünk, Szőke Kinga, aki a párizsi, londoni, milánói és New York-i divathetek visszatérő arca, szintén versenyszerűen foglalkozott ritmikus gimnasztikával fiatalabb korában.

A fegyelem és a munka iránti alázat az, amit a sportból hoztam ez a modell szakmában is nagyon fontos. Van, hogy napi 8-10 órát fotózunk, divatbemutatók előtt rengeteget próbálunk, készülődünk, a fegyelem ilyenkor elengedhetetlen” – mesélte a modell. Kinga szerint a munkához való hozzáállás mellett sportolói múltja a tudatos mozgáskultúra kialakulásához is nagyban hozzájárult.

A ritmikus gimnasztika kifinomult mozdulatait a modell szakma minden területén tudom hasznosítani, hiszen könnyebben tudom követni a fotós instrukcióit, ráadásul a hajlékonyság is nagy előny. Emellett a sportos izomzatot is az RG-nek köszönhetem, gyakran jegyzik meg, hogy látszik, hogy baletthez, tornához köthető múlttal rendelkezem” – mesélte a sikeres magyar modell.

Forrás: https://napidoktor.hu/index