Bebizonyosodott a zika és a kisfejűség kapcsolata

Tudományos bizonyítékot tártak fel a zikavírus és a kisfejűség (mikrokefália) között szlovén kutatók, akik egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust.

A kutatók eredményeiket a The New England of Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban ismertették.

A magzatot vizsgálva zikavírust találtak az agyi szövetekben, ám nem bukkantak nyomára 13 másik olyan vírusnak, amely szintén mikrokefáliát okozhat – írták tanulmányukban a ljubljanai egyetem klinikai központjának munkatársai.

A fertőzött magzatot egy szlovén nő vetette el terhessége 32. hetében, miután az ultrahangos vizsgálat komoly rendellenességeket mutatott születendő gyermeke agyában. A nő Brazíliában esett teherbe, és a várandósság 13. hetében jelentek meg nála a zikaláz tünetei. A 14. és a 20. hétben elvégzett magzati ultrahangos vizsgálatok eredményei azonban még rendben voltak, és csak a 29. hétben találtak súlyos rendellenességeket, így az abortusz mellett döntött.

zikavirus, kisfejuseg

A szlovén szakemberek vizsgálati eredménye rendkívül fontos, mert eddig csak feltételezték a zikavírus és a kisfejűség közötti kapcsolatot, de nem erősítették meg. Kutatásuk bizonyította, hogy a kórokozó a fertőzött anyából a magzat agyába kerülhet, amelyben tartós károsodást okoz. A szakemberek azonban hangsúlyozták, hogy a döntő bizonyítékhoz további vizsgálatokra van szükség. A kutatócsoport csütörtökön egy ljubljanai sajtótájékoztatón ismerteti az eredményeket.

Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer mikrokefáliás csecsemő jött világra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) február elején vészhelyzetet hirdetett az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) által terjesztett zikavírus miatt. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a kórokozó által okozott megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

 

Forrás: Hirado