Beadható egyszerre az influenza és a Covid-oltás?

A közös influenza-, Pfizer- és AstraZeneca-oltások klinikai vizsgálata csak enyhe vagy mérsékelt mellékhatásokról számolt be.

Az első olyan klinikai vizsgálat szerint, amely az oltások egy időpontban történő együttes beadását vizsgálta, az influenza elleni védőoltások biztonságosan adhatók a Pfizer vagy az AstraZeneca Covid vakcinájával egy időben.

Bár egyesek több mellékhatást tapasztaltak az influenza- és a Covid-oltás bizonyos kombinációinál, a panaszok többnyire enyhék vagy mérsékeltek voltak, állapította meg a tanulmány. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozott a fájdalom az injekció beadásának helyén, valamint az átmeneti fáradtság, fejfájás vagy izomfájdalom.

Fotó: 123rf.com

A vizsgálatban részt vevő önkénteseken végzett vérvizsgálatok azt mutatják, hogy nem volt negatív hatással az influenza- vagy a Covid-oltásra adott immunválaszra, ha az oltásokat egymás után, ellentétes karokban adták be, bár az egyik influenza elleni oltóanyag, a Sanofi által gyártott FluBlok hatásosabbnak tűnt, ha a Pfizer oltásával együtt adták be.

Az influenza és a Covid-19 oltás kombinálása (ComFluCov) tanulmány kutatói szerint az eredmények alátámasztják a Közös Oltási és Immunizálási Bizottság (JCVI) közelmúltbeli tanácsát, hogy az őszi és téli influenza elleni oltásokkal együtt Covid-erősítő oltásokat is fel kell ajánlani, ahol ez célszerű.

Kutatók szerint a következő influenzaszezon rosszabb lehet, mint az elmúlt években, mivel az emberek influenzával szembeni immunitása csökken.

A vizsgálat, amely 12 angliai és walesi NHS-helyszínen zajlott, a mellékhatásokat és az immunválaszt vizsgálta, amikor 679 ember az egyik karban megkapta a Pfizer vagy az AstraZeneca Covid vakcinájának második injekcióját, majd a másikban a három influenza elleni vakcina egyikét.

Az önkénteseket két korcsoportra osztották, a 65 év alattiakra és a 65 év felettiekre. Az első találkozáskor vagy Covid-oltást és influenza elleni oltást, vagy Covid-oltást és placebót kaptak. Az idősebb csoport a brit Seqirus által gyártott FluAd oltást kapta, míg a fiatalabb csoport vagy a Sanofi által gyártott Flublokot, vagy a szintén a Seqirus által gyártott Flucelvaxot.

Fotó: 123rf.com

Három-négy héttel később a résztvevők visszatértek, és vagy placebo-oltást vagy influenza elleni oltást kaptak, attól függően, hogy melyiket hagyták ki az első találkozón. Két-három héttel ezután az önkéntesek ismét visszatértek, hogy megbeszéljék az esetleges mellékhatásokat és vérmintát adjanak.

Az önkéntesek körülbelül háromnegyede legalább egy szisztémás mellékhatásról, például fáradtságról számolt be, függetlenül attól, hogy a Covid-oltást önmagában vagy influenza elleni oltással kombinálva kapták-e. A ritka súlyos reakciókról szóló jelentések között volt egy személy, aki migrénnel került kórházba.

Amikor a vizsgálat végén megkérdezték őket, az önkéntesek 97%-a azt mondta, hogy a jövőben hajlandó lenne két oltást is beadatni egy időpontban. Bár a Covid-erősítők és az influenza elleni oltások együttes beadása megterhelő lesz a háziorvosok számára, Dr. Lazarus szerint gyakori, hogy egyszerre több oltást is kapnak, különösen gyermekkorban és külföldi utazások alkalmával. Az eredményeket a Lancet folyóiratban fogják közzétenni – írja a TheGuardian.

A COVID-járvány miatt több influenzavírus is kihalt

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.