Banán – Ismerd meg a világ legerotikusabb gyümölcsét!

Ha energiára vágysz, hámozz meg egy banánt és fald fel! Laktat és egészséges is, hát mi kell még?

A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágyszárú bár gyakran fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3-5 méter magas áltörzset alakítanak ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van, amely évente 50-70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz. Az átlagosan 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el.

A banán azért görbe, mert a kis banánok, amelyek még egyenesek – eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a Nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek. Magok hiányában sarjadzással, aszexuálisan szaporodik, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjának tekinthetők.

banán

Szerencsétlen banánnak kevesebb esélye van a túlélésre, hiszen az így keletkező monokultúra csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

A banán őshazája Délkelet-Ázsia, de a görögök már i. e. 333-ban is ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták e gyümölcsöt indiai hadjáratukon. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először a VII. században vitték arab kereskedők.

A legnagyobb banánültetvények a Közép-Keleten és Dél-Amerikában találhatóak, az úgynevezett “Banán Köztársaságokban”, mint Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama. Ezekben az országokban a legfőbb bevételi forrás a banán exportból származik. A világ vezető banántermesztő állama Ecuador.

Tudtad, hogy a banán a negyedik legfontosabb növény a világon, a rizs, búza és kukorica után? Jellegzetes zamatú húsát frissen fogyasztjuk, de szárítva is forgalomba kerülhet. Az éretlen, még zölden leszedett gyümölcsöt az értékesítés helyén érlelik tovább. A banánt érett állapotban 13-16 °C-on tanácsos tartani, így akár 5-10 napig is eltartható.

banán

Mivel a gyümölcs könnyen emészthető, a gyomorból mindössze 110 perc alatt ürül ki. Azoknak, akik gyomorfekélyben szenvednek igazán jó gyógyír. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort is tartalmaz. A banán a gyümölcsök közül a legnagyobb B-vitamin forrás. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak, ennek ellenére a legtöbb diétázó mégis banánnal vigasztalódik az első gyümölcsnap után. Mindennek oka, hogy az egyik legmagasabb energiatartalmú élelmiszernek számít.

Fontos tápanyagai révén már csecsemőkorban ajánlott a pépesített banán, de felnőtt korban is nagyon hasznos, többek között azért, mert a banánban rejlő enzimek az agyműködésre is jótékony hatással vannak. Sok híreszteléssel ellentétben a tej kalciumtartalmának pótlására vagy a csontritkulás kezelésére a banán nem ajánlható.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.