Mutál a fiam! Mit tegyek?

A hangváltozás jelentős mérföldkő egy férfi életében. Természetes folyamat, ami gyakran inkább teher lehet. Főleg, ha nem következik be, vagy csak részlegesen.

Mi is történik valójában?

A gége fejlődése során a hangszalagok is nyúlnak és vastagodnak. Az arccsontok erősödnek, az üregei, mint az orr és torok is növekszik, ezáltal biztosítva több helyet a hang megrezegtetéséhez. E tényezők együttesen felelősek a hang mélyüléséért. A vékonyabb hangszálak magas, míg a vastagabb hangszálak mélyebb hangokat adnak ki.

Mivel a fiúk növekvő gégéje kicsit ferdén helyezkedik el a torokban, egy része a nyak elülső részén kitüremkedik. Ezt nevezzük ádámcsutkának. A fiúk egyszer mély, egyszer magas hangszínét a változó gégeméret okozza. A fiúgyermek hangja ebben az időszakban férfihanggá alakul át. Ezt az átmeneti időszakot nevezik mutálásnak.A mutálás a déli országok gyermekeinél általában hamarább kezdődik el mint az északi népeknél, mégis azt mondhatjuk hogy a mutálás átlagosan 11 éves korban kezdődik, s egészen a 16. életévig tart.

shutterstock_586012964

Nem lehet veszélytelen a gége növekedése

Mint oly sok minden, úgy a mutálás is lehet rendellenes. A rendellenességnek pedig vannak tünetei:

– magas gyermeki regiszter megmaradása

beszéd közben hirtelen elcsuklik a hang,és a magasba szökik- rekedt hang

– hangképzés miatt fárasztó beszéd

– hangerő fokozásának nehézsége

– beszűkült hangterjedelem, ami az énekléshez szükséges

Homok került a gépezetbe

A mutációs zavart egy funkcionális zavar okozza. A gége vázának pubertáskori gyors növekedésével az ideg-és izomműködés nem tud lépést tartani, vagyis a már felnőtt férfi a gyermekgégéhez igazodó hangképzési technikát alkalmazza továbbra is.

A mutálás zavara a mindennapi életben okozza a legtöbb problémát. Kommunikációs nehézségeket okoz a munkában és a kapcsolatok kialakításában egyaránt. A hang alkalmatlansága miatt pedig nagyon nehéz hosszabb előadásokat, szónoklatokat és zenei fellépéseket tartani.

Szerencsére orvosolható!

Mint minden más betegség, ez sem javul spontán, de beszédterápiával teljesen meg lehet szűntetni ezt a kellemetlenséget. Könnyen elsajátítható hanggyakorlatokat kell végezni, s a legfőbb teendő ilyenkor a gyakorlás. Rendszeres otthoni gyakorlás ugyanis nélkülözhetetlen a kívánt eredmény eléréséhez! Figyelni kell arra is, hogy minél hamarabb elkezdődjön a terápia, nehogy kialakuljanak a másodlagos elváltozások.

Öröm az ürömben, hogy idősebb korban is lehet orvosolni ezt a problémát!

Forrás: