Füstölő kamaszok

Mi viszi rá a tiniket a dohányzásra, miközben mindenhonnan azt hallják: árt az egészségnek, rákot és halált okoz? Talán épp a tiltott gyümölcs íze vonzza őket? Kamaszkorban csábítónak tűnik „felnőttként” viselkedni, s a legtöbb tini a dohányzásban látja ennek a legfőbb jelét.

,,Rágyújthatok, ihatok, mint a felnőttek, tehát már én is felnőtt vagyok, és senki nem szólhat bele!” – vélik. Azt azonban csak később értik meg, és remélhetőleg nem túl későn, hogy a felnőttség bizonyítéka nem a cigaretta, sokkal inkább az a határozottság, amivel a kínálásra azt mondja: „Nem!”

A különböző egészségvédő szervezetek világszerte dollármilliárdokat költenek a dohányzás elleni kampányra, mégis évről évre a felnövekvő generáció újabb tagjait borítja be a füstfelhő. Egy Amerikában készült felmérés szerint percenként 4800 (!) tinédzser gyújt rá élete első szál cigarettájára, közülük csaknem kétezren láncdohányossá válnak. A jelenség felettébb aggasztó: a dohányzó felnőttek 80 százaléka még tiniként vált rabjává eme káros szokásnak!

A tinidohányzásnak azonban van egy másik oka is: a közös pöfékelés közben kapcsolatokat lehet építeni, beszélgetni lehet, vagyis társadalmilag úgy érezhetik, hasznukra válik. Ráadásul a nikotin tompítja az érzékeket, csökken az étvágy, jólesik elszívni egy szál cigit szex után, tulajdonképp pótcselekvés, ami elnyomja a bizonytalanságot, a „nem találom a helyem a világban”-érzést. Ez annyira erős, hogy a dohányosok akár a hóban-fagyban is képesek kimenni az épület elé, csak hogy meglegyen a szükséges nikotinadagjuk.

tinicigi

Vonzó a dohányzás azért is, mert épp eleget hallják, hogy ez helytelen, tehát ezzel lázadnak a korlátok ellen, egyúttal pedig figyelmet kapnak, ha negatívat is, de figyelmet. Mire ráébrednek, hogy nem ez a legjobb út, addigra meg már késő, függővé váltak. További veszélyforrás, hogy a nikotint tartják az erősebb drogok kapujának, természetesen ez nem jelenti, hogy minden dohányosból kábítószerfüggő válik, de a kábítószeresek többsége cigivel kezdte.

A dohányos tinik teljesítménye romlik az iskolában, és bár elsőre úgy tűnik, ezzel befogadta őket egy társaság, valójában egyre távolabb kerülnek egymástól. Rosszul teljesítenek a sportban, és feladják korábbi álmaikat is, mert úgy érzik, esélyük sincs a továbbtanulásra. A későbbi munkahelyi hozzáállást is nagyban befolyásolja a cigaretta.

Ellene tenni nehéz, de ha sikerül megértetni a tinivel még az első szál cigi előtt, vagy még mielőtt a tényleges függőség kialakulna, hogy másképp is lehet közösséghez tartozni, az sokat számít. Menjen el a gyerek sportklubokba, hobbikörökbe, ahol kiteljesedhet, önbizalomra tesz szert, ezáltal máris kiütötte a legfőbb vonzerejét a füstölgésnek! Felnőttként rengeteg másra is marad pénze, kevesebbet fog költeni nemcsak a cigire, de az orvosi ellátásra is, kevesebbet fog hiányozni a munkahelyéről, egyáltalán: magabiztosabb felnőtt lesz belőle.

Nemcsak a világon súlyos a tinidohányzás jelensége: Magyarországon egy felmérés szerint a 15 éves fiataloknak már 21 százaléka legalább heti egy alkalommal rágyújt, a 15-19 év közöttiek 35 százaléka rendszeresen dohányzik, 20-25 év között pedig ez az arány már a 44 százalékot is eléri. Magyarország a fiatalkori dohányzás szempontjából a negyedik legrosszabb helyen áll.

Forrás: