Az alváshiány viselkedési problémákat okoz a tiniknél

Egy nemrég az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint az alváshiányban szenvedő tinédzsereknél gyakoribbak a különböző kóros viselkedésformák (inaktivitás, agresszió). Az Egyesült Államok Betegségirányítási és Megelőzési Központjának (CDC) kutatásai szerint az alváshiányos tinédzserek esetében gyakrabban fordulnak elő öngyilkos hajlamok is.

A kutatás során a tudósok a 2007-es Fiatalkori Kóros Viselkedés Felmérés adatait vették alapul, amelyben a fiataloknak alvási szokásaikról is számot kellett adniuk. Az eredmények szerint a résztvevő tinik 70 százaléka rendszeresen nem jut hozzá az Országos Alvás Alapítvány által ajánlott napi 8 órás alvásmennyiséghez.

Kiderült továbbá, hogy azok a tanulók, akik iskolaidőben kevesebb, mint napi 7 órát aludtak, nagyobb eséllyel folytattak az egészségüket veszélyeztető tevékenységeket. Ezek körül a leggyakoribbak:

ongyilkos_001

– napi egy cukros üdítőital elfogyasztása
– mozgáshiány
– fizikai erőszak
– dohányzás, valamint alkohol- és drogfogyasztás
– védekezés nélküli szex
– búskomorság
– öngyilkos gondolatok

,,A kamaszok körében rendkívül gyakori az alváshiány, ez pedig olyan kóros viselkedésformák kialakulásához vezethet, amelyek komoly problémákat okozhatnak a későbbiekben.” – nyilatkozta Lela-McKnight-Eily, a CDC felnőtt- és közegészségügyi részlegének munkatársa

,,A lehetséges megoldások között szerepel az órák kezdetének későbbre tétele, de bárhogy legyen is, komoly közegészségügyi közben járásra van szükség.” A kutatás részletes leírása a Preventive Medicine című szaklapban olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.