Amikor a szülő tanácstalan – Betoppant a kamaszkor 1.

Sorozatunkban a kamaszok testi-lelki egészség megőrzésének sokszínű területét bontogatjuk. Ezzel szeretnék hasznos ötleteket adni, és kamaszaink testi-lelki fejlődésének kevésbé hangsúlyozott életterültekre felhívni a figyelmet.

A tinik szülei soha nem voltak olyan tanácstalanok, mint napjainkban.

Pedig a kulcs a kezünkben van

A témában végzett kutatások azt bizonyítják, hogy a tini életére szülei vannak a legnagyobb hatással, és másodlagosan a kortárs csoportok. A serdülök helytelen viselkedésének hátterében nagyrészt az érzelmi kiüresedés problémája áll! Ami nem azt jelenti, hogy a szülő nem szereti a gyermekét, hanem sok esetben a kamasz nem érzi szülei szeretetét. Nem a szülő őszinteségével van baj, inkább azzal, hogy nincsenek tisztában a szülök a szeretet kifejezésének megfelelő formáival.

Másképp kell megközelítenünk őket a tinédzser korban, mint gyermekkorukban!

Serdülőként óriási változáson mennek keresztül, ezzel párhuzamosan nekünk is módosítanunk kell szeretetünk kifejezési formáit.

Ennek az életszakasznak a fő motívumai az identitáskeresés és az önállóságra törekvés. Hajtja őket a függetlenségvágy, és a küzdelmet egy rohanó, változó világban kell megküzdenie!

Ahol hangot adhat a tini az igényeinek, az önkifejezés eszközei: zene, tánc, divat, a múló hóbortok, a nyelvi sajátosságok, kapcsolatok.

Fizikai és értelmi változások

Az első próbatétel a testében végbemenő változás, és az ezekhez való alkalmazkodás.

Ezek a testi változások számos kérdést vetnek föl a tiniben. Túl magas vagyok? Vagy túl alacsony? A mellem nem kicsi? Nem túl nagy a lábam? Milyen az orrom? Nem vagyok túl kövér vagy túl sovány? Ezekre milyen választ ad magában, az pozitívan vagy negatívan befolyásolja önértékelését. A médián keresztül irreális női/férfi ideállal találkoznak, amely kép senki számára nem elérhető.

Racionalizmus

Intellektuális fejlődésen megy át. Gondolkodásmódja megváltozik, elkezd gondolkodni fogalmakon: becsület, hűség, igazság. Elkezdődik az okfejtés időszaka. Ésszerűen levezeti az állítások következményeit. Nem csak a saját gondolat menetét építi logikusan, hanem következetességet vár szüleitől is. Ha a szülő megérti ezt, izgalmas beszélgetések részeseivé válik, de ha nem akkor ellenséges viszonyok alakulnak ki, és a kamasz máshol fogja szárnyait bontogatni.

A szülők értékrendjének és világnézetek felülvizsgálata

A kamasz felülvizsgálja szülei világnézetét, és elgondolkodik érdemes e követni azt! Vajon helyes- e, a szüleim erkölcsi felfogása/értékrendje/Istenképe?A minta az, ami a legjobban nevel, nem a szavak. Gyakori hiba az, amikor a szülő papol valamiről, de a cselekedetei nem igazolják a tanmesét. Szülőként élj hitelesen.

Szexualitás

A felszínre bukkanó szexualitása személyiségének szerves részévé válik. A másik nemmel való kapcsolat szüntelenül foglalkoztatja. Felmérések szerint a kamaszok 90%-ának terveiben az első helyet a kiegyensúlyozott családi élet foglalja el.

Legyen közös időtöltésetek, ami nem hosszú idő, de személyes perceket adhat. Oszd meg vele te is személyes gondolataidat, most ne akard nevelni, csak hallgasd meg őt. Ilyenkor tegyük le a szülői attitűdöt és legyünk a tini barátja.

Szakítsunk időt az intim témák kiaknázására. Fontos, hogy ne faggassuk őt, egy őszinte beszélgetésben megnyílik magától. Anya lánya program keretében meglephetjük egy intim torna tanfolyammal, ahol nem a szülőnek kell közvetlenül beszélni az intimitásról, hanem lányok közt oldott hangulatban megismerheti a nőiséggel, szexualitással, babavárással, szüléssel, testi és lelki egészséggel kapcsolatos elméleti és gyakorlati dolgokat, ami hiányzik az oktatásból és nélkülözhetetlen forrás az egészséges én képhez, a női attitűdhöz, feleséggé és anyává váláshoz.

Folytatjuk sorozatunkat, addig is szülőként olvass bele a nőiséget átfogó egészség témába: www.intimtorna.net és mérd fel egy kérdőívvel, hogy milyen az intim egészséged: KATT IDE!

Szerző: Gottlieb Ildikó – intimtorna vezető

Forrás: https://napidoktor.hu/index