Újabb évfolyam kaphatja meg a HPV elleni védőoltást

A 2015/16-os tanévben is lehetőséget kapnak a hetedik osztályos lányok arra, hogy ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást kapjanak. Ehhez nem kell más tenni, mint 2015. szeptember 11-ig kitölteni és leadni a beleegyező nyilatkozatot. Az elmúlt tanévben 38 ezer magyar családban döntöttek úgy, hogy élnek a lehetőséggel, és kérik a védőoltást.

A hazai méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014 őszén bevezetett humán papillomavírus elleni térítésmentes, önkéntes védőoltásra a 2015/16-os tanévben is azok a lányok jogosultak, akik az iskola 7. évfolyamát végzik.

Az elmúlt tanévben Magyarországon több mint 46 ezer volt az oltásra jogosult 7. osztályos lányok száma. A szülőket az iskola-egészségügyi szolgálat segítségével szinte kivétel nélkül sikerült elérni, a nyilatkozatok 99,3 százaléka érkezett vissza a védőnőhöz. A visszajelzések alapján a jogosultak 77,5 százaléka kérte az oltást, további 5,6 százaléka pedig már korábban megkapta azt. Az iskolai kampányoltások első fordulóját múlt év őszén, a másodikat ez év tavaszán szervezték.

A méhnyakrák elleni védőoltást az előző tanévhez hasonlóan az idén is iskolai kampányoltás keretében adják be. Az első oltás októberben, a második 2016 áprilisában lesz esedékes. Az iskola-egészségügyi szolgálat védőnője gondoskodik arról, hogy a tájékoztató anyagok és a nyilatkozat megtételéhez szükséges dokumentum a szülőkhöz időben eljusson. A térítésmentes, önkéntes védőoltás beadását a szülő/gondviselő egy írásos nyilatkozat kitöltésével 2015. szeptember 11-ig kérheti.

betegseg oltas

A méhnyakrák elleni védőoltás a humán papillomavírus (HPV) azon két típusa ellen nyújt védelmet, amelyek a méhnyakrákok 70%-ának kialakulásáért felelősek. Az ÁNTSZ célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése. Ezért javasolja a védőoltás beadását, és kéri a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel.

A méhnyakrák elleni oltóanyaggal már több millió nőt oltottak be világszerte, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakcina biztonságos. Magyarországon az elmúlt tanévben beadott 70 ezer védőoltást követően egyetlen súlyos oltást követő esemény sem volt. Mindössze 18 bejelentés érkezett oltást követő nemkívánatos eseményről, és ezek zöme csak ún. tömeges félelmi reakció volt. A további esetekben is csak maguktól múló enyhe tünetekről volt szó (helyi duzzanat, fájdalom, bőrpír).

A méhnyakrák elleni önkéntes védőoltás bevezetésének első évében rögtön 80% feletti átoltottságot sikerült elérni hazánkban. Az európai szinten is kiemelkedő eredmény egyfelől a magyar szülők felelős döntésének, másrészről az iskolavédőnők és iskolaorvosokodaadó szervező munkájának is köszönhető, amelyért az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala ezúton is köszönetet mond.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.