Koraszülöttek ügye: közel száz laboratóriumi vizsgálatot végeztek el eddig

A társhatóságokkal együttműködve dolgozik az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai központ a Miskolcon elhunyt koraszülöttek ügyének feltárásán. Miután Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház az egészségügyi hatóságot halmozódó halálesetekről tájékoztatta, járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálat indult, amely egy hete tart.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) négy különböző laboratóriumában 16 mikrobiológus szakember dolgozik a minták elemzésén. Az elmúlt egy hétben 90 speciális vizsgálatot végeztek el és a jelenleg rendelkezésre álló mintákból még további 50-et fognak. A munka folyamatos, értékelésre, elemzésre a laboratóriumi vizsgálatsorozat lezárultát követően kerülhet sor.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálata is zajlik. Ennek során törekednek arra, hogy a biztonságos és folyamatos betegellátást, illetve a kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán folyó munkát a lehető legkevésbé zavarják. Az OTH és a OEK munkatársai közül többen nyári szabadságukat megszakítva kapcsolódtak be a járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálatba.

A miskolci koraszülött intenzív centrumban jelenleg 27 beteget ápolnak, közülük 9-en szorulnak intenzív ellátásra.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Koraszülött-Újszülöttpathológiai Osztályán továbbra is érvényben vannak a szigorú járványügyi, illetve higiénés biztonsági intézkedések, ami komoly emberi erőforrás igénnyel is jár. A tehermentesítést szolgálja a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) felajánlása, mely szerint szükség esetén, egyedi helyzetértékelés alapján fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra.

A kialakult helyzet megoldását az egységes állami egészségügyi ellátó rendszer – mint az a DEOEC felajánlásából is kitűnik – is segíti, ezzel is biztosítva a mindenki számára elérhető folyamatos és biztonságos betegellátást, többek között az ország 26 koraszülött intenzív centrumában is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.