Hogyan kezeljük a köldökcsonkot?

A babaápoláshoz a köldökcsonk megfelelő gondozása is hozzátartozik. Mit tegyünk vele, ha az orvosok már leveszik rólunk a kezüket?

Amikor egy csecsemő megszületik, újdonsült édesanyjának az alapvető babaápolás is gondot okozhat, hiszen még gyakorlatlan, tapasztalatlan. Különösen jó kérdés, hogy mi a teendő az olyan testrésszel, amely egyelőre még a babához tartozik, de idővel leválik: a köldökcsonkkal.

A köldökcsonk megfelelő ellátása a babaápolás fontos része! A köldökcsonk úgy keletkezik, hogy amikor elvágják a köldökzsinórt, marad belőle egy nagyjából 5 centis darab. Szülés után ezt lezárják úgynevezett köldökcsattal, a hasfalhoz közel, és mielőtt a kórházból hazamegyünk, eltávolítják a csatot.

A csonk azonban lényegében nyílt seb, amelyet megfelelően kell gondozni, hiszen ezen keresztül baktériumok juthatnak a kisbaba szervezetébe!

Hogyan lássuk el?

Minden pelenkázás után fokozottan ügyelni kell a köldökcsonkra! Emeljük ki kíméletesen, fertőtlenítsük a patikában kapható alkohollal! A körbefertőtlenítéshez alkalmas egy kis gézlap is. Hintőporral szórjuk körbe a csonkot, s a tövét se felejtsük el!

koldokcsonk-001

A baba ebből nem érez semmit, nem kellemetlen számára. Úgy pelenkázzuk be a csecsemőt, a pelenkát elöl lejjebb hajtva, hogy a köldökcsonkot ne irritálja, és a pelusban megfogott nedvesség se zavarja majd!

A gyógyszertári alkohol könnyen kiszáríthatja a köldökcsonk körüli bőrt, ha gyakran fertőtlenítjük, márpedig úgy érdemes. Ezért ha így van, kenjük be hidratáló krémmel a bőrfelületet, de a csonkot és közvetlen környékét hagyjuk ki!

A babaápolás része a fürdetés, amelyhez szintén kell némi gyakorlat. Idővel belejövünk, arra azonban vigyázni kell, hogy a köldökcsonkot nem szabad megmosni, a babakádba csak annyi vizet engedjünk, ami nem lepi el! A babát mindig háttal fektetjük a vízbe!

Amennyiben víz éri a köldökcsonkot, fokozott fertőzésveszélynek tesszük ki a gyermeket, és később szárad le a csonk! Leesik majd magától, de ehhez szükséges nagyjából 2-3 hét.

A fertőtlenítést ezután is érdemes folytatni egy kis ideig, a seb váladékozása ad útmutatást ebben a kérdésben: ha megszűnik a váladékozás, lassan elhagyhatjuk a fertőtlenítést is! A gyermeket pedig ettől kezdve az általános módon lehet tisztába tenni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.