Hasznos tippek a szülés utáni időszakra

Közvetlenül a szülés utáni napokban ajánlott a gát területének hűtése. Nem kell mirelit gesztenyekocán üldögélned, vagyis ne érje közvetlenül hideg az intim zónát.

– Csavarj be puha textilkendőbe jég akut és pihenés közben helyed a fehérneművel fedett gátadra, ez segíti a szöveti ödéma visszahúzódását és enyhíti a fájdalmat.

– Fontos, hogy ne emeljünk nehéz tárgyakat, ne cipekedjünk, amíg nincs a hasfalnak és az intim zónának megfelelő erőnléte, mert az alhasi szerveink megsüllyedhetnek.

– Székletürítésnél légy óvatos és kerüld a folyamatos erőlködést, préselést. Váltakoztasd a nyomást és lazítást, hogy megelőzd az aranyér kialakulását. Rendezd megfelelő táplálkozással (rostok előnyben!) és bő folyadék bevitellel a székleted állagát.

Hidratáld magad! Igyál naponta legalább 2 liter folyadékot. Ne cukrosat, ne szénsavasat! A kávét ne számold bele! Szoptatás alatt fontos szempont a megfelelő hidratáltság.

– Készíts praktikus időbeosztást és ne, ha meg marad egy adag vasalni való. Amikor csak teheted, feküdj le napközben szundikálni, ez segíti a regenerálódásod és megsokszorozza a tejelválasztást.

Viselj napközben rugalmas magas derekú harisnyát vagy rugalmas magasabb szabású bugyit esetleg haskötőt, jobb érzés, ha nem borul előre a hasad.

– Regenerálódj, élvezd az anyaságot, most még elnézhető pár kg plusz. Ha már nem szoptatsz a plusz kilók szépen visszarendeződnek, ha megfelelő arányban tartod a bevitt kalóriát a mozgással.

– Számolj azzal, hogy hormonális változások miatt lelki hullámzásaid lesznek, ami hasonlíthat a depresszióra. Ennek tudatában törekedj arra, h csinálj a babával és a pároddal könnyű feltöltődést és kikapcsolódást adó programokat. Viselj színes holmikat,díszítsd a környezeted,hallgass kellemes zenét,dúdolgass,énekelgess.

Eszedbe ne jusson, hogy most akarsz fogyókúrába fogni vagy fitneszedzésbe kezdeni! A szülés utáni időszakban fontos az egyéni életstílushoz, energia szinthez és a regenerálódás állapotához igazítani a testedzés elkezdését.

Milyen izmokat és hogyan tornáztathatsz szülés után?

1. Az első, amit regenerálnod kell az a gátizomzat, hiszen a szülés az egyik legnagyobb volumenű hüvelytágítással járó folyamat.

Intim torna tanfolyamon megtanulhatod a szabályos, hatékony és személyre szabott gátregeneráló edzés felépítését. A második héten már el is kezdheted a fokozatosság elvét követve.

intimtorna

2. LINEA ALBA TESZT: Szülés után 6 héttel. Próbálj ki egy has prést. Hanyadt fekve talpra húzott lábbal helyezkedj el és lapockaemelés közben fújd ki a levegőt. A hasfal közepén található az úgynevezett LINEA ALBA, ami szétnyílik a terhesség alatt, majd idővel regenerálódik és összezárul.

Amikor has prés közben 1 vagy 2 ujjnyi rést tapintasz a hasfal közepén, akkor még tilos elkezdeni az edzést, ha visszazárul a hasfali szakasz, akkor elkezdhető a tornáztatása. Első lépésben statikus gyakorlatokkal érdemes próbálkozni, majd később a dinamikusakkal.

Ellenőrizd a jelenlegi intim fittséged egy állapotfelmérő kérdőív segítségével:KATT IDE!

Szerző: Gottlieb Ildikó – intimtorna vezető

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.