Betiltott gyerekszépségversenyek

Ha a törvénykiegészítést elfogadják, bárki, aki 16 éven aluli gyereket nevez versenyre két év börtönbüntetésre és 30 ezer eurós bírságra számíthat.

A tervezett változtatás a nők jogairól szóló törvény kiegészítéseként kerül be a szabályozási rendszerbe. A javaslatot először a francia parlament alsóházában vitatják meg, majd ismét szavazás következik.

A kislány-szépségversenyek nem csak Franciaországban, de az egész világon rendszeres vitákat gerjesztenek. Noha ezek a megmérettetések nem olyan gyakoriak a franciáknál, mint pl. az Egyesült Államokban, a versenyek üzenete mindenhol az, hogy ezek a kislányok (sokszor babák) nem többek a kinézetük alapján értékelt lényeknél, akik folyamatos célpontjai a különböző reklámoknak és kampányoknak.

"Ebben a fiatal korban a tanulásra kellene koncentrálni, nem pedig arra, hogy hogy nézek ki, és hogy tökéletesebb és szebb vagyok-e mindenki másnál”, mondja Chantal Jouanno politikus, a törvénykiegészítés egyik megalkotója. "Semmi olyat nem találok ezekben a versenyekben, amik a gyerek érdekeit szolgálnák.”

Az új szabályozás elsősorban a kislányok védelmére koncentrál. "Amikor megkérdeztem az egyik szépségverseny-szervezőt, miért nincsenek fiú-szépségversenyek, azt válaszolta, hogy azért, mert a fiúk sosem alacsonyodnának le ennyire…”

szepsegverseny

A szigorítás nem csak azokat a szülőket célozza, akik benevezik gyermeküket, hanem azokat is, akik bátorítják, vagy tolerálják a gyerekek részvételét efféle versenyeken.

Michel Le Parmentier, aki 1989 óta szervez mini-Miss versenyeket Franciaországban, nagyon csalódott. Szerinte nem lenne szükség ennyire drasztikus tiltásra. Voltak már próbálozások arra is, hogy a gyerekek gyerekek maradhassanak a verseny alatt is: egyes szervezők betiltották a sminket, a fürdőruhás bemutatót, a magas sarkú cipőt és egyáltalán bármit, ami nem a gyerek életkorának megfelelő viselet.

"Ne hitessük el a lányainkkal kicsi koruktól kezdve,  hogy csupán a külső számít,” mondta Chantal Jouanno.

A szigorítás egyik kiváltó oka egyébként az a 10 éves francia kislány volt, aki a Vogue magazinban jelent meg 2010 decemberében. A kislány, Thylane Loubry Blondeau két másik társával együtt erősen kifestve, magassarkú cipőben, szűk ruhában és drága ékszerekkel felcicomázva látható.

A Vogue úgy védekezett, hogy a kislányok szeretnek úgy öltözni, mint az anyukáik, s a fotók csak erre voltak példák.

Természetesen a döntés nagyon sok anyát háborított fel, akiknek meggyőződésük volt, hogy lányuk szépségét mindenáron meg kell mutatni a nagyvilág előtt. Egy brit anyuka, Natalie Adlington egyenesen azt állította, hogy ezek a megmérettetések kifejezetten megvédik a gyerekek ártatlanságát, s nem érti, miért kellene bárkit megbüntetni Franciaországban azért, hogy szépségversenyekre nevezi be gyermekét. A hatgyerekes hölgy négy lánya és két fia mind otthonosan mozognak a műkörmök, műszempillák, barnítóspray-k és sminkkészletek világában.

Angliában dübörög a gyermek- és babaszépségipar: sorra nyílnak a szépségszalonok kislányok és kisfiúk számára, akik ahelyett, hogy a játszótéren rohangálnának, délutánonként gyönyörűséges ruhácskáikban üldögélnek a manikűrösnél, a fodrásznál és a kozmetikusnál, presztizskérdés náluk a tangabugyi, és másról sem szólnak mindennapjaik, csak a divatról, a szépségről, a külső megjelenésről.

szepsegverseny

Mrs Adlington gyermekei úgy néznek ki, mint az élő Barbie-babák (és Ken, természetesen). Mosolyuk minden, csak nem természetes. Sőt, nézegetve képeiket, inkább ijesztőnek tűnik az az üresség, ami tekintetükből árad. És csak együttérzéssel tudunk gondolni ezekere a kisgyerekekre, akiket gondolkodás nélkül sminkelnek agyon, cicomáznak föl  és fújnak le barnítóval nap mint nap.

Natalie saját magáról is elismeri, hogy ő a világ legnagyobb versenyszellemmel rendelkező anyukája, és bármit megtenne azért, hogy a gyerekei mindig az elsők legyenek. Vajon akkor kiről is szól ez az egész?

Natalie szerint a szépségversenyek nagyon szigorú szabályok szerint rendezik, ezért "igazán nem kell attól tartani, hogy pedofilok rohanják le a gyerekeket”. Úgy tűnik, az fel sem vetődik benne, hogy az egész történetben messze nem a pedofilok jelentik a legnagyobb veszélyt a gyerekekre, hanem az, hogy saját anyjuk öltözteti őket korukhoz képes rendkívül előnytelen és kihívó módon.

Forrás: