Idén is népszerűsítik a vízfogyasztást az általános iskolákban

Idén is meghirdette vízfogyasztást népszerűsítő programját az általános iskolák számára az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Mint írták, az úgynevezett Happy-hét program célja, hogy növekedjen a gyermekek víz-, és csökkenjen a cukros üdítő fogyasztása, hozzájárulva ezzel is a gyermekkori elhízás megelőzéséhez. Ehhez azt is el akarják érni, hogy a mosdókon kívül is minden iskolában hozzáférhető legyen az ingyenes ivóvíz.

A Happy-hét keretében az OÉTI segítségével az iskolák nagy részét vízforgalmazó cégek látják el ballonos vagy palackozott vízzel, máshol az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel teli kancsókkal és egyéb módon biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.

viz_001

Ezenfelül a program oktatásra épül, amely során a tanulók az OÉTI által kidolgozott feladatok, interaktív oktatóanyag segítségével megismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal. Az idén negyedik alkalommal meghirdetett akciónak az ÁNTSZ közleménye szerint már számos eredménye van.

Az évek során több iskolában beszüntették a cukros üdítők árusítását, míg máshol ivókutakat, ballonos vízadagolókat helyeztek ki, és a diákok is egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítottak ki – írta az ÁNTSZ.

Az OÉTI programjában tavaly összesen 110 oktatási intézmény 30 000 tanulója vett részt. Az idei programhoz csatlakozni kívánó általános iskolák regisztrálása már megkezdődött. Mint az ÁNTSZ kiemelte: a programot sikeresen teljesítő iskolák nyereményjátékon vesznek részt. A Happy-hét fődíja egy 30 tanuló részére szervezett, játékos oktatással egybekötött főzőtanfolyam az OÉTI ,,A főzés 6alma” elnevezésű főzőiskolában – olvasható a közleményben.

Forrás: