Anyu dolgozik, a gyerek elhízik

A gyerekek elhízása a nők hosszabb munkavégzésével állhat összefüggésben.

A gyerekek esetében annál nagyobb a túlsúly kialakulásának valószínűsége, minél hosszabb ideig dolgozik édesanyjuk a háztartáson kívül.A gyermekkori testsúlyproblémák rohamosan nőttek az elmúlt három évtizedben, amikor egyre több nő csatlakozott a munkaerőpiachoz.

Egy kutatócsoport az Amerikai Egyetem munkatársa, Taryn W. Morrissey vezetésével azt vizsgálta, milyen összefüggés áll fenn a gyermekek testsúlya és édesanyjuk munkaideje között, és a nők munkavégzésének milyen tényezői járulhatnak hozzá a gyermek hízásához. A kutatók 990 iskolás korú gyermek adatainak elemzésével kimutatták, hogy a nem hagyományos munkaidőben, például az éjszakai és hétvégi műszakban dolgozó nők gyermekei a hízás megnövekedett kockázatának vannak kitéve.

shutterstock_123924556

Az édesanya a háztartáson kívüli munkavégzése rengeteget számít. Minél hosszabb ideigg dolgozik az anya, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a gyermeke túlsúlyossá válik. Például egy átlagos testmagasságú gyermek esetében öthavonta közel fél kilogrammal nagyobb testtömeg-növekedés figyelhető meg, mint az átlagos gyermekkori gyarapodás. A fiatalabb és az idősebb gyerekekhez képest az ötödik és hatodik osztályos gyerekek esetében volt a legnagyobb a hízás valószínűsége, amikor édesanyjuk dolgozott.

„Lehetséges, hogy mivel az 5-6. osztályosok általában nagyobb függetlenséggel rendelkeznek és a szülők kevésbé felügyelik az időtöltésüket és ételválasztásukat, mint a kisebbek, az édesanya munkavállalása gyermeke rosszabb étrendi választásait és fokozottabb ülőéletmódját valószínűsi” – állítják a kutatók.

DCF 1.0

Miért eredményezi azonban az édesanyák munkavállalása a megnövekedett valószínűséget?

Nincs összefüggésben az édesanya gyermekével eltöltött idejével, a gyermek fizikai tevékenységével, a felügyelet nélkül eltöltött idővel vagy a tévénézéssel töltött idővel. A szerzők úgy vélik, hogy inkább az lehet az ok, hogy a dolgozó anyáknak kevesebb idejük jut arra, hogy egészséges élelmiszereket vásároljanak és főzzenek otthon, ezért gyakrabban kényszerülnek gyorsételek rendelésére, ami több kalóriát tartalmaz. A tanulmány eredményei a Child Development folyóiratban olvashatók.

Forrás: