Milyen betegség a kanyaró?

A kanyaró latin neve morbilli, Ez egy fertőző betegség, mely lázzal, hurutos köhögéssel és kiütésekkel jár. Lappangási ideje 9-11 nap. Erős náthával, köhögéssel, bepirosodó szemekkel kezdődik. A gyermek láza folyamatosan emelkedik, közérzete rossz, bágyadt, levert. A betegség magas lázzal, száraz köhögéssel és sokszor szemfájdalmakkal jár. Ezek a szájnyálkahártyán, az őrlőfogakkal szemben megjelenő apró, sárgás-fehér színű, tűszúrásnyi pontok, amelyeket vörös udvar szegélyez.

A 4-5. napon a bőrfelszínén is megjelennek a kiütések: először a fül mögött, később az arcon, majd a testen. A kiütések később nagyobb foltokká olvadnak. Megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén úgynevezett nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az úgynevezett Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér lerakódás.

A Koplik-féle foltok megjelenésétől a testen megjelenő összes kiütés megjelenéséig a gyermek egyre betegebb. A foltok aztán idővel barnás árnyalatúvá válnak, majd eltűnnek, hegek nélkül.

Hogyan fertőz a kanyaró?

A kanyaró kórokozója egy RNS- nevű vírus, melynek egyetlen fajtája ismert. A vírus 1-1,5 nap alatt elveszti fertőzőképességét, s cseppfertőzéssel terjed. A gyermekközösségekben védőoltás nélkül leginkább 5-10 éves életkorban kapják el a betegséget.

vedooltas_001

A kanyaró szövődményei

A szem fájdalma, érzékenysége akut kötőhártya gyulladáshoz vezethet. A torok gyulladása ráhúzódhat a középfülre is. Másodlagos fertőzésként hörghurut, tüdőgyulladás is felléphet. Ide tartoznak még az egyéb bakteriális fertőzések: bélhurut, szájgyulladás, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás. A kanyaró szövődménye lehet még az agyvelőgyulladás (encephalitis), ez a betegség legsúlyosabb szövődménye.

A kanyaró kezelése

Az orvos antibiotikumot írhat fel a szövődmények megjelenésekor. A betegség lefolyása alatt fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, és az ágynyugalom. A láz- és köhögés csillapítása is lényeges. Ha a gyermek fájlalja a fülét, nehezen lélegzik, a láza folyamatosan emelkedik, miután az előző napokon már csökkent, ha a tudata nem tiszta vagy nehéz ébresztgetni, azonnal forduljunk orvoshoz!

A kanyaró megelőzhető!

Magyarországon a kanyaró elleni védőoltás kötelező! A beadott védőoltás véd a kanyaró, a mumpsz és a rubeola ellen is, az oltóanyag ugyanis, a morbilli-mumpsz-rubeola (MMR) kórokozóit élő, gyengített változatban tartalmazza.
Magyarországon a 15. hónapot betöltött kisdedek oltandók. Emlékeztető oltást a 11 évesek kapnak az általános iskola 6. osztályában. Elmaradt oltás bármely életkorban pótolható!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.