Légúti betegségek inváziója 2. rész

Sorozatunk folytatásában a torokgyulladásról, és a felső légúti fertőzésekről tudhatunk meg többet. A vírusok elszaporodnak az érintett légutakban, a garat nyálkahártyáján keresztül a szervezetbe jutnak, és a hámsejteken tovább szaporodva fájdalmas torokgyulladást (pharingitis) okoznak. 

A manduláknak (orrmandula, garatmandulák) védik a garatot a fertőzéstől. A Streptococcus baktériumok elszaporodása torok és tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis), vagy gennyes orrmandula-gyulladás (adenoiditis) okozhat.

A vírusok a hangszálak gyulladását is okozhatják. Ha a gyulladás eléri a gégebemenetet, kialakulhat a gyermekeknél gyakori, jellegzetes ugató köhögéssel járó croup syndroma. A gégefő gyulladását (epiglottitis) egy Haemophilus influensae nevű baktérium okozza.

A gyulladás a gégefő ödémáját okozza, ami miatt a légutak beszűkülnek, súlyos esetben a gégebemenet tejesen el is elzáródhat! Szerencsére napjainkban már kötelező a gyermekkori védőoltás (HiB) a baktériummal szemben, így előfordulása is ritka.

beteg

A felső légúti fertőzések tünetei

Általánosan minden esetben hirtelen kialakuló elesettségérzet, nátha esetében bő, vizes orrfolyás jelentkezik. Az orrmandulák gennyes gyulladása is hasonló tünetekkel jár, társulva a fülfájással, orrdugulás-érzéssel.

Az arc-, vagy homloküreg gyulladása esetén az orrváladék sűrű, zöldes-sárgás tapadós, erős fejfájással, lázzal jár. A garat felé lecsorgó váladék köhögésre ingerli a beteget, és hányingert okozhat. A torokgyulladás jellemző tünete kicsiknél is nagyoknál is a fájdalmas torok, nehéz nyelés, akár fülekbe kisugárzó fájdalom.

A száraz nyálkahártya miatt rekedtség is felléphet, és láz is előfordulhat. A gennyes váladék a garatban, és tüszők a mandulákon bakteriális felülfertőződést jeleznek. A kis betegek láza felszökik, rossz szájízre panaszkodnak, nagyon rossz a közérzetük, ételek italok elutasítása, öklendezés is előfordulhat.

A gége és a hangszalag gyulladásának kialakulása esetén az általános tünetek mellett, száraz, kínzó köhögés, illetve rekedtség is felléphet, a beteg suttogva képes beszélni. A szervezet védekező reakciója a mély légutakban levő idegen, irritáló anyagok eltávolítására (nyálka, allergiát okozó részecskék, gyulladáskor keletkező váladék).

vizsgal_001

A köhögési ingert csak száraz köhögés esetén szabad csillapítani, főleg ha a köhögés erőteljes, fájdalmas, a beteget kimeríti! Egyébként a köhögési reflex elnyomása a pangó nyálka felülfertőződését, a gyulladás mélyebbre, tüdőkbe való terjedését okozhatja!

Krónikus elhúzódó köhögés esetén, vagy ha éjjel is gyötri a beteget, nagyon fontos az orvosi vizsgálat a diagnózis felállítása céljából (esetleges hörghurut, tüdőgyulladás).

Hogyan terjednek a felső légúti fertőzések?

Érintkezés révén, zárt közösségekben, dohányzás, passzív dohányzás útján. A felső légúti sérülések, és az immunrendszer gyengülése esetén nagyobb a fertőzés kockázata. Mivel az időjárási körülmények is közrejátszanak a kórokozók szaporodásában, betegség fő szezonja az őszi-téli időszak.

Ilyenkor érdemes a gyermekeknek minél több vitaminban gazdag gyümölcsöt, citrusfélét fogyasztani, és a zsúfolt bevásárlóközpontokat, tömegrendezvényeket elkerülni! A mozgás, és a friss levegő viszont erősíti az ellenálló képességet, így fontosak a szabadban tett séták, kirándulások az immunrendszerük erősítése érdekében!

szirup

Hogyan kell kezelni a felső légúti fertőzéseket?

A legtöbb felső légúti fertőzés otthon kezelhető, és néhány nap alatt javul. Az orrdugulás megszüntetésére és az orrfolyás mértékének csökkentésre alkalmasak az orrcseppek, ezek általában gyógyszertárakban kaphatók. 3 éves korig elengedhetetlen az orrszívás!

A száraz köhögés esetén a gyógyszertárakban kapható köhögéscsillapító készítmények és a párásítás sokat segít! Hurutos köhögés esetén szintén nagy választékban fellelhető nyákoldók nappali adása enyhíti a tüneteket. A lázat és a fájdalmat, lázcsillapító készítmények enyhítik. Felső légúti megbetegedés esetén fontos a megfelelő folyadékbevitel, valamint a gyógyulást elősegítő vitaminkészítmények és a C-vitamin szedése!

A bakteriális eredetű felső légúti fertőzésekre általában a megfelelő antibiotikumot írja fel a gyermekorvos. Amennyiben a beteg állapota nem javul, vagy tüszős mandulagyulladásra, középfül-, vagy arcüreggyulladásra utaló tüneteket észlelünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!

 

A Medikids Gyermekgyógyászati Központ azért nyitotta meg kapuit, hogy olyan segítséget nyújtson, amely révén a beteg gyermek és családja is biztonságban érezheti magát. A szülő megoldást kaphatna gyermek problémáira és megfelelő válaszokat kérdéseire.

A Medikids csapatára az év mind a 365 napján számíthat. Ha a betegség súlyos, vagy a gyerek állapotát úgy ítélik meg szülei, hogy nem tud a rendelőbe elmenni, vagy nem tudják elvinni az orvoshoz, ki is hívhatják őket. A központ munkatársai hétfőtől péntekig reggel 8 és este 20 óra között, szombaton reggel 8 és délután 16 óra között várják hívását a +36-1-786-1652 -es telefonszámon, vagy hagyjon üzenetet online.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.