Elűznének falujából egy HIV-pozitív nyolcéves kínai kisfiút

Egészségügyi ellátást és taníttatást ígér a kínai kormány egy HIV-pozitív nyolcéves kisfiúnak, akit falujának lakói száműzni akarnak a településről.

A Szecsuan tartományban fekvő Sufangja falu 200 lakója írt alá a múlt héten egy petíciót, amelyben az AIDS kórokozóját hordozó gyereknek a faluból való eltávolítását követelik. A petíciót aláírta a gyermeket, Kunkunt egyedül nevelő nagyapa is, aki – mint kifejtette – azt reméli, hogy unokája másutt talán jobb egészségügyi ellátást kap.

A falu lakói attól félnek, hogy megfertőződnek a HIV vírusát hordozó gyermektől, akit emiatt kerülnek kortársai is, és akit az összes környékbeli iskola elutasított. A kiközösítés, sőt az elűzési szándék megütközést keltett a kínai közösségi médiában, ahol rámutattak, hogy “a falu tudatlan lakói is tanulásra szorulnának“. Pénteken az ENSZ is mélységes aggodalmát fejezte ki a diszkrimináció megnyilvánulása miatt. Egy közlemény szerint a “megbélyegzés és a megkülönböztetés a két fő ellenség az AIDS elleni harcban“.

HIV

A China Daily című angol nyelvű kínai lap szerint a központi kormány magára vállalta a gyermek eltartását, iskoláztatását és gyógykezelését. Egyelőre azonban nem világos, hogy Kunkun a falujában maradhat-e. Az egészségügyi minisztérium országos ellenőrzéseket helyezett kilátásba hasonló diszkriminációs esetek felderítésére. A kisfiút fertőzötten hozta világra HIV-pozitív édesanyja, aki a szülés után nem sokkal elhagyta a családot, később az apa is “világgá ment”. Kínában félmillió HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, a lakosság körében erősek az előítéletek a vírushordozókkal szemben. (MTI)

Forrás: